Software 2008: největší trháky letošního roku

Letošní rok byl na software a webové služby nebývale bohatý, pojďte si tedy připomenout to nejdůležitější, co se v roce 2008 odehrálo. Kdo je pomyslným vítězem? Opět Microsoft.

Letošní rok byl na software, ať už ten na pevném disku vašeho počítače, nebo uvnitř webové stránky, neskutečně bohatý. A kdo byl tím pomyslným vítězem? Když jsem se podíval do databáze, která se rozrostla o dalších několik set článků, bylo to jasné na první pohled.

Rok 2008 patřil Microsoftu

I když se to někomu nemusí líbit, nejvýznamnější novinky letos představil Microsoft. V průběhu roku vydal dva důležité servisní balíčky pro Windows XP a Windows Vista, prakticky po celý rok se mluvilo o novém operačním systému Windows 7 a od jara až do zimy jsme psali o nových Windows Live službách. Microsoft ale zapracoval také na nové verzi Windows Serveru, SQL Serveru, webovým programátorům nabídl novou platformu Silverlight 2.0 a na jaře dal k dispozici také první betaverzi webového prohlížeče Internet Explorer 8. Ostatně nové „IEčko“ se od těch předchozích liší i v tom, že druhá zkušební verze ze začátku podzimu už rozuměla česky – záležitost dříve naprosto nevídaná.

Microsoft na lednové výstavní exhibici CES v Las Vegas po letech vyměnil šéfa a novým CEO se stala dlouholetá šedá eminence v osobě Steva Ballmera, který se v záři reflektorů rozhodně neztratil a otěže nejvlivnější softwarové „továrny“ současnosti svírá dodnes poměrně pevně. O legendárním Billovi se už tak často nepíše, jeho závěrečnou a slavnostní přednášku jsme pro vás na Živě.cz přeložili, rozhodně ale neodešel do důchodu, nadále se bude ve firmě věnovat nejrůznějším vizionářským projektům a digitalizaci zdravotnictví a školství.

lotus_symphony.png  openofficeorg.png
Kancelářské balíky Lotus Symphony 1 a OpenOffice.org 3

Microsoft na jaře v rychlém řízení konečně prosadil nový ISO formát Office Open XML pro kancelářské dokumenty, proti čemuž se v prvních týdnech vzedmula vlna odporu z tábora příznivců opensource. Po pár měsících ale povyk ustal a výrobci softwaru se pomalu začali přizpůsobovat. Ostatně pokud mluvíme o elektronické kanceláři, na konci léta se na trhu objevila nová verze bezplatného a svobodného balíku OpenOffice.org 3, o pár měsíců dříve představil novou verzi WordPerfect X4 i Corel a nesmím zapomenout ani na kancelářský balík IBM Lotus Symphony 1. Ten je sice stejně jako OO.org zdarma, používá jeho poměrně staré jádro, bohužel je ale docela nenasytný a oproti výše jmenovanému díky stáři jádra nabízí jedinou inovaci – originální uživatelské rozhraní. Na pokročilé funkce rovnou zapomeňte.

Google vstoupil na trh s webovými prohlížeči

A jak na Microsoft letos odpověděl dle mnohých jeho největší sok – Google? Velmi výrazně. Postupně své služby začal upravovat pro použití na chytrém mobilním telefonu, takže mobilní Google Mapy jsou dnes už hrdou aplikací, která umí zjišťovat polohu podle zabudovaného GPS přijímače i pomocí samotného mobilního signálu, asi největší „haló“ ale Google způsobil na konci srpna, kdy světu představil Chrome – nový webový prohlížeč postavený na WebKitu a velmi rychlém interpretu JavaScriptu V8. Chrome má dnes v Evropě podíl okolo jednoho procenta, v globálním měřítku pak pár desetin procenta uberte. Je to málo? Těžko říci. Získat procentní podíl během čtyř měsíců by byl pro většinu výrobců naprosto geniální výsledek – ostatně podívejte se na tržní podíl Opery nebo Safari, Google je ale na druhou stranu globální internetový veleobr s neskutečným marketingovým potenciálem, podíl Chromu tak dle mnohých měl být na konci roku mnohem výraznější.

google_chrome.png  mapy google.png
Google Chrome a Google Mapy se zapnutou vrstvou s fotkami a videem z YouTube

Velmi výrazně letos ale Google zapracovat i v Česku, kde má od října 2006 svou pobočku na Praze 1. V roce 2008 se zdejšímu týmu podařilo kompletně lokalizovat několik významných služeb. Na jaře to byly Google Mapy, které dnes nabízí velmi kvalitní letecké snímky celé republiky, na podzim se pak počeštění dočkala i nejznámější akvizice Googlu – videoportál YouTube.

Adobe představil CS4 a své komunitní služby

Dalším velkým softwarovým hráčem, který letos nešetřil pracovními výsledky, je Adobe. Tato firma už zdaleka není pouze synonymem Photoshopu, díky technologii Flash Player a souvisejícím produktům totiž v současné době prakticky okupuje trh s interaktivním webem. Adobe ale už nechce být pouze dodavatelem technologií, v průběhu roku tedy inženýři spouštěli jednu webovou službu za druhou. Hned v zimě to byl webový disk Adobe Share, který je dnes integrovaný do kolaborativního balíku Acrobat.com, o pár měsíců později to pak byl Photoshop uvnitř webu. Je sice velmi jednoduchý, má zcela jiný workflow – lištu s ikonami nástrojů tedy nehledejte, fotografie ale upravuje skutečně velmi kvalitně a rychle.

lightroom.png lightroom.png
Adobe Photoshop LIghtroom 2.1 a různé typy pohledů

Na jaře Adobe uvedl na trh nový Acrobat, později pak Lightroom 2 a na podzim pak balík kreativních nástrojů Creative Suite 4 včetně inovovaných vlajkových lodí Photoshop, Premiere, InDesign atd.

Na poli technologií představil nový Flash Player 10, který ovládá 3D grafiku, HD video a hardwarově akcelerované filtry, a technologii AIR pro budování bohatých internetových aplikací – jednoduchých multiplatformních gadgetů i složitých (ale tenkých) desktopových programů. Teď už tedy záleží pouze na tom, jestli se AIR zalíbí programátorům a managementu softwarových firem a nezůstane na krajnici mimo hlavní proud. Uvidíme.

Rok webových prohlížečů

Microsoft, Google a Adobe. Průsečíkem těchto tří softwarových impérií je web. Webu by ale nebylo bez webového prohlížeče a právě webové prohlížeče byly dalším tématem letošního roku. O Internet Exploreru 8 už jsem psal, před pár týdny ostatně na web unikla verze Release Candidate 1 určená pouze pro oficiální testery, už od konce minulého roku ale široká komunita očekávala příchod Firefoxu 3. Mozilla jej nakonec po několika odkladech představila až v polovině června. Sice už to nebyla taková sláva jako před lety, kdy fanoušci organizovali nejrůznější srazy po hospůdkách, přesto si novou verzi populárního prohlížeče během prvních 24 hodin stáhlo celých 8 milionů zájemců, čímž byl s obrovskou rezervou překonán rekord oproti uvedení Firefoxu 2.

Zpoždění Mozilly využili norští programátoři a o několik dnů dříve uvedli na trh prohlížeč Opera 9.5 s modernizovaným uživatelským rozhraním, podporou widgetů a mnoha vylepšeními včetně výkonu. Operu si stáhlo necelých 5 milionů uživatelů.

opera96.png  firefox3.png  internet explorer8.png
Webové prohlížeče Opera 9.6, Firefox 3 a Internet Explorer 8 RC1

Červnové události jsou ale už vzdálenou minulostí, Mozilla se připravuje na uvedení Firefoxu 3.1 se zcela přepracovaným interpretem JavaScriptu, který by měl výrazně zrychlit zejména práci s AJAXem, o slovo se ale hlásí i Opera 10, která slibuje pokoření ACID 3 testu, který zkouší prohlížeč ze znalosti těch nejpokročilejších vlastností a schopností webových standardů.

A nesmím zapomenout ani na Safari, které stejně jako Chrome používá WebKit. Safari pro Windows je sice chudší, nenabízí pokročilé funkce vyspělého prohlížeče, na druhou stranu je díky WebKitu poměrně rychlé. I tak má nicméně na „okenním“ systému zanedbatelný podíl, výraznější pozici ve statistikách prohlížečů totiž tvoří uživatelé Mac OS. Vývojová verze WebKitu slibuje pokoření ACID3 a skutečně velmi rychlou interpretaci JavaScriptu, k čemuž používá podobnou technologii „zrychlení“ jako Firefox 3.1.

Rozdíly mezi softwarem a internetem se začínají stírat

Rok 2008 byl převážně o webu a internetových technologiích. A také o těch mobilních. Na trh se dostaly první mobilní telefony G1 s operačním systémem Android, který sice vyrábí otevřené konsorcium, ve kterém má ale hlavní slovo Google. První (HTC) mobily s Androidem se na českém trhu objeví v průběhu jara příštího roku.

g1_android.png
G1 od T-Mobile s operačním systémem (Google) Android

Na sklonku jara pak Microsoft snad už konečně uzavře skutečně velmi úspěšnou éru Windows XP a začne se naplno věnovat novému systému Windows 7, kterému by mělo patřit druhé pololetí příštího roku. Bude se ale také mluvit o platformě Windows Azure, Office balíku uvnitř webového prohlížeče a o nových silverlightových aplikacích, které v roce 2009 snad konečně začnou výrazněji konkurovat zatím prakticky monopolnímu Flash Playeru.

Situace na poli webových služeb se začne vyostřovat, Google i Microsoft budou nabízet prakticky totožné internetové aplikace, osmá generace Internet Exploreru však přes veškeré inovace bude výkonnostně zaostávat za mnohem pružnější konkurencí.

Kancelářský balík Office 2007 od Microsoftu bude konečně nativně podporovat ISO normu OpenDocument (nativní formát OpenOffice.org) a do češtiny lokalizovaný videoportál YouTube snad začne konkurovat i tuzemským portálům v čele s projektem Stream.

rychlost_download.png  rychlost_upload.png
Rychlost internetu si můžete změřit i na Živě,cz

Kmenoví zákazníci O2 poblíž telefonních ústředen konečně pocítí, jak vypadá 8Mb a 16Mb internet a tentýž telefonní a internetový provider snad nabídne i „naked“ ADSL bez potřeby hlasového paušálu. Postupem času zareagují i menší prodejci, kteří doposud zrychlení nabídli pouze novým zákazníkům a na ty stávající víceméně nebrali ohled, nejluxusnější volbou budou ale i v příštím roce kabeloví a lokální poskytovatelé internetového připojení, kteří nezřídka nabízí rychlosti stahování v řádku až desítek Mb/s.

Ať už si nás budete číst v textové verzi na mobilním telefonu, nebo ve vašem oblíbeném desktopovém webovém prohlížeči, přejeme vám pěkný zbytek roku 2008 a těšíme se na vás v tom novém, který slibuje skutečně mnoho zajímavých kauz, které si rozhodně nenecháme ujít.

Diskuze (71) Další článek: Ke stažení: Programy, které v roce 2008 otřásly GigaManií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,