Google | Sociální sítě | Google+

Sociální síť Google+ začala odpočítávat svůj konec. V pondělí začíná postupná destrukce

Poté, co bezpečnostní chyba odhalila data z profilů půl milionu uživatelů, oznámil Google v říjnu loňského roku záměr vypnout svou sociální síť Google+. Jako termín byl stanoven srpen, nicméně po druhém úniku dat bylo v prosinci rozhodnuto o posunu termínu na duben 2019. Ve středu 30. ledna zveřejnil podrobný plán ukončení.

Dle oficiálního prohlášení Googlu zavírá svou platformu kvůli malému zájmu uživatelů a „problémům spojených s udržováním úspěšného produktu, který splňuje očekávání spotřebitelů.“ Google+ měl ve srovnání s Facebookem malou, ale oddanou uživatelskou základnu.

Konec bude rychlý

První kroky, směřující k nezvratnému konci, budou zahájeny již v pondělí 4. února. Od tohoto data nebude možné na Google+ zakládat nové profily, stránky, komunity, ani vytvářet události. Komentáře, realizované přes Google+ na externích webových stránkách, budou 4. února odebrány ze služby Blogger, z ostatních stránek pak do 7. března.

Od začátku března dostanou moderátoři na Google+ rozšířené možnosti stahování dat ze svých komunit. Export by měl zahrnovat autory, texty a fotografie ze všech příspěvků.

Definitivní konec přijde v úterý 2. dubna 2019, kdy Google smaže veškerý obsah sociální sítě, včetně fotek a videí publikovaných v jejím rámci. Pokud nechcete o tato data přijít, můžete si je stáhnout pomocí služby Google Takeout. Podrobný postup v češtině najdete na stránce oficiální nápovědy Stažení vašich dat z Google+. Zkusit také můžete desktopovou aplikaci Google+ Exporter.

S čím je nutné počítat

Pokud jste pro přihlášení do stránek a aplikací používali službu Google+, tato možnost během následujících týdnů přestane fungovat. V některých případech bude nahrazena tlačítkem pro přihlášení přes Google. V takové situaci se budete moci přihlašovat pomocí svého účtu Google namísto Google+.

Google tvrdí, že odstranění všech dat bude nějaký čas trvat, takže části vašeho účtu mohou být během několika následujících měsíců nadále viditelné. Vypnutí Google+ nebude mít vliv na přístup k dalším službám Google. Fotografie a videa zálohované ve službě Fotky Google pochopitelně smazány nebudou.

Uživatelům G Suite zůstane účet Google+ aktivní v nedotčené podobě. Očekává se, že dostane nový vzhled a další funkce. V této rovině bude fungovat jako podnikové řešení, sloužící pro snadné sdílení informací v rámci organizací.

Z výše uvedeného plyne, že do definitivního konce sociální sítě Google+ zbývá už jen necelých šedesát dnů. Pokud tedy nechcete přijít o svá data, fotky a videa, je možná nejvyšší čas začít s opatřením zálohy, než zmizí navždy.

Diskuze (24) Další článek: Pentagon zkoumal možnosti červích děr, hvězdných bran, telepatie, neviditelných plášťů a warpového pohonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,