Edward Snowden

Snowden napsal svůj memoár, ale neuvidí z něj ani korunu. Celý výtěžek si uzme vláda USA

Napsal knihu, ve které popsal své dětství i pracovní život v Národní bezpečnostní agentuře (NSA). Edward Snowden, díky kterému Američané zjistili, že je úřady špehují, svůj příběh zpracoval knižně. Dílo nazvané Permanent Record vydal letos v září. Žádné výtěžky z něj ale neuvidí. Všechny půjdou přímo vládě USA, rozhodl tento týden americký soud. Důvodem je, že knihu neschválily NSA ani CIA.

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu proti knize prakticky ihned, kdy byla vydaná. Důvodem je, že pokud pracovník bezpečnostních složek – ať už současný nebo bývalý – chce vydat podobný materiál, musí jej předat na kontrolu americkým úřadům, aby byla zajištěno, že na veřejnost neprosáknou žádné utajované informace.

Soudce rozhodl, že protože Snowden tento proces neabsolvoval, žádný zisk z jeho knihy mu nenáleží. Ani z žádných veřejných vystoupení, pokud mu za ně budou nabídnuty finance.

Právník Snowdena se již na podzim ohrazoval, že ke schválení kniha nebyla předána proto, že bylo předem jasné, že by ji CIA ani NSA neschválily. Snaha tudíž byla od začátku marná. Soudce ovšem nyní řekl, že jelikož se nikdo kolem Snowdena ani trochu nepokusil do procesu vejít, na zisk prostě nemůže mít nárok. Soud v té záležitosti zmiňuje i vydavatele – kritizuje, že firma knihu vůbec vydala.

Snowden ve svém memoáru popisuje celou svoji kariéru, která vedla k jeho rozhodnutí stát se whistleblowerem a zveřejnit informace o rozsáhlých sledovacích praktikách NSA, jež úřad pod záminkou boje s terorismem vykonával směrem k americkým obyvatelům, ale i zahraničním státníkům (odposlouchával mimo jiné německou kancléřku Angelu Merkelovou).

V současnosti Snowden žije v Moskvě, kde čerpá prodloužený azyl. Návrat do USA je vyloučen, země mu zrušila i jeho pas.  V knize píše, že k vyzrazení tajných informací se uchýlil po zvažování, co je důležitější – ústava USA nebo slib mlčenlivosti. Ten se nakonec rozhodl prolomit, protože vláda USA podle něj sama ústavu porušovala. Slib mlčenlivosti měl podepsaný jak u CIA, tak u NSA.

Diskuze (40) Další článek: Po Firefoxu stahuje rozšíření Avastu a AVG kvůli sběru uživatelských dat také Google

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,