Snapdragon | Fake News

Snapdragon 888 je nový čip pro špičkové mobily. Má technologii pro boj s dezinformacemi

Qualcomm Snapdragon 888 je špičkový mobilní čipset, který bude pohánět většinu vlajkových smartphonů roku 2021. Podrobnosti o něm najdete v článku na MobilManii, ale zvláštní zmínku si zaslouží jedna zajímavá drobnost. Díky spolupráci se společnostmi Adobe a Truepic totiž nový Snapdragon obsahuje také CAI (Content Authenticity Initiative), což je standard, který má pomoct v boji proti dezinformacím.

Funguje to jednoduše. Pokud telefonem se Snapdragonem 888 pořídíte fotografii, ponese „digitální pečeť autenticity“. Když snímek upravíte v neautorizovaném softwaru, pečeť se poruší. Naopak v autorizovaném programu (např. Adobe Photoshop) můžete snímek libovolně editovat a průběh úprav se ukládá.

Když pak obrázek vystavíte na web, kdokoli si může rozkliknout informační ikonu, pod kterou si dohledá kompletní historii obrázku až ke zdrojovému snímku.

Díky tomu se zjistí, jestli někdo dělal s fotografií nějakou neplechu, pozměnil realitu, kterou původně zachycovala. Proč? Protože bezbřehé vody internetu jsou plné dezinformací a fake news. A právě proti tomu chce CAI bojovat.

Vyjma Qualcommu, Adobe a společnosti Truepic pracují na integraci i Twitter nebo The New York Times. Ukázky prvních snímků i se zobrazením jejich historie najdete na webu contentauthenticity.org. Snapdragon 888 je první s podporou technologie, ale budou následovat další, protože čím víc se CAI dostane mezi lidi, tím větší bude mít smysl.

Diskuze (59) Další článek: Head-up displej s rozšířenou realitou už nebude jen výjimečný luxus, nabídnou ho i volkswageny a škodovky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,