Smutná zpráva: Botnety se daří lividovat, spamu ale neubývá

Jak se zdá, boj s botnety připomíná spíše boj s větrnými mlýny. I když se letos podařilo odstřihnout od sítě hned několik serverů, které řídily provoz obrovských botnetů – systémů zavirovaných počítačů po celém světě, dopad byl jen krátkodobý a situace se brzy vrátila do starých kolejí. BBC News tak třeba cituje případ jistého kazašského operátora, který poskytoval zázemí pro ovládací systém botnetu Zeus. Sice se ho společně s dalšími podařilo v minulých týdnech zablokovat, na míře rozesílaného spamu se to ale podepsalo jen krátkodobě.

A právě to zavirované počítače zpravidla dělají – rozesílají spam. Letos se podařilo vedle systému Zeus zničit také sítě Lethic, Waledac a Manoposa. V případě Británie podle BBC poklesla míra spamu o čtvrtinu, ale pouze na několik málo dnů, než zničené systémy zastoupily další botnety. A situace je podobná i v ostatních regionech.

Správci botnetů totiž nabízí komerční službu, sami o sobě ale nejsou iniciátory posílání nevyžádané pošty. Tu si u nich objednávají druzí, pro které je botnet pouze logistická komerční služba, která zajistí, aby se reklama na Cialis dostala i do vaší poštovní schránky. Jakmile tedy jeden botnet zanikne, rozesílači spamů svůj byznys až podezřele efektivně přesunou na jiný systém.

Řešení celého problému je přitom vcelku jednoduché, zabezpečený a aktualizovaný počítač a jeho svědomitý domácí uživatel se totiž jen tak snadno do spamovacího botnetu nezapojí.

Diskuze (28) Další článek: Google TV: Intel, Sony a Google prý plánují televizor s Androidem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,