Smrtelný virus SARS zasahuje i do světa IT

Přestože se SARS řadí mezi viry postihující uživatele a nikoli jejich počítače, ovlivňuje tento stále záhadný virus dění na poli výpočetní techniky. Mnohé připravované akce jsou rušeny, zaměstnanci jsou posíláni domů. Budou se dezinfikovat počítače z Asie?

Počítačový svět obvykle zasahují jen viry počítačové, ovšem nyní se tak stalo díky faktu, že i uživatel může onemocnět (na rozdíl od počítače, kterému SARS nijak neublíží). Nejlépe lze strach z nakažení demonstrovat na společnosti Intel. Její CEO Craig Barret odvolal 1. dubna svou účast na několika akcích v nebezpečném regionu. Šlo o Intel Developer Forum, které se má konat od 13. do 15. dubna v Taipei a od 17. do 18. dubna v Pekingu. Podle posledních informací z 3. dubna byly obě akce zrušeny úplně. Nejbližší další akce se bude konat v Berlíně od 28. do 30. dubna. Intel má také své kanceláře v Hong Kongu, a tak poslal své zaměstnance domů. K podobnému kroku se ve stejném městě již předtím odhodlala americká Motorola, která na místě zaměstnává 305 pracovníků.

Výskyt SARS (těžký akutní syndrom dýchacích cest) již byl potvrzen ve Velké Británii, Číně, Francii, Hongkongu, Irsku, Itálii, Kanadě, Německu, Singapuru, Švýcarsku, Tchajwanu a USA. Premiér Tchajwanu prohlásil, že situace na tomto ostrově je pod kontrolou. Prozatím se neprokázalo ani nevyvrátilo, že by se virus šířil přenosem přes předměty.

Živě komentuje: Na výpočetní techniku mohou mít vliv nejrůznější události. Doposud bylo největším rizikem zemětřesení na Tchajwanu, které je poměrně časté. V polovině 90. let se díky požáru továrny v Japonsku zvýšila cena RAM pamětí na několikanásobek. V dnešní době by teoreticky mohla být nejsilnější událostí válka v Iráku. Jak je ale vidět, větší vliv má epidemie SARS. Podobné zkušenosti hlásí například letecké společnosti, které na rozdíl od světa IT mají skutečné ztráty a navíc relativně velké.

Odkazy

Diskuze (6) Další článek: Skončil 6. ročník akce Březen - měsíc Internetu a známe výsledky ankety Livenet.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,