SMC EZ Card: Jednoduchost především!

Do nabídky síťových karet SMS přibyly dvě se stejným začátečním označením EZ Card. Podíváme se, co nabízí.
Společnost SMC je na našem trhu dostatečně známá jako výrobce různých síťových komponent. V její nabídce nalezneme vše od základních síťových karet až po různé rozbočovače, směrovače a vůbec vše v oblasti aktivních prvků pro počítačové sítě. Do nabídky síťových karet nyní přibyly dvě se stejným začátečním označením EZ Card. Pojďme se jim podívat na zoubek (nebo radši na konektor, jak chcete).

Nově a levně
Podle označení bychom mohli předpokládat, že karty budou asi jednoduše instalovatelné. Konečně na to přijdeme až po zapojení, ale hlavním zaměřením celé řady EZ Card je především uvedení karet pro trh malých kanceláří a domácností, kde se předpokládá nízká cena, ale vysoká funkčnosti obě karty tyto podmínky dokonale splňují. První z nich se jmenuje EZ Card 10 a je určena pro sítě s rychlostí 10 Mb/s. Karta je určena pro sběrnici PCI. Vyrábí se ve třech variantách, a to s různým provedením konektorů. Základní je osazena pouze konektorem RJ45, druhá verze má kromě konektoru RJ45 i konektor BNC a konečně na třetí verzi najdeme i konektor AUI, který je v dnešní době spolu s BNC spíš na ústupu. Já osobně jsem síťovou kartu připojenou přes AUI ještě neviděl. Vzhledem k tomu, že je k dispozici maximální škála konektorů, kartu připojíte k jakémukoliv druhu kabeláže.

Druhá z karet nese označení EZ Card 10/100. Asi odhadnete, že je pro ethernetové sítě s rychlostmi 10 Mb/s a 100 Mb/s. Faktem je, že na rozdíl od pomalejších sester má k dispozici jen konektor RJ45, což je pochopitelné, protože Fast Ethernet na jiném druhu kabeláže než z kroucené dvoulinky nefunguje. Karta je pochopitelně v provedení PCI. Rychlost komunikace si volí zcela automaticky a sama pozná, k jakému aktivnímu prvku je připojena.

EZ znamená snadný
Obě karty jsou určeny pro sběrnici PCI. To hlavně znamená snadnou instalaci. Nemusíte nastavovat žádné další potupné parametry typu IRQ apod., ze kterých jde hlava kolem. Prostě kartu zasunete do počítače, necháte operační systém kartu nalézt, vložíte disketu a karta je nainstalovaná. Když se podíváte na cenu karet, zjistíte, že se výrazně liší od ceny karet pro výkonné stanice či servery, a to správným směrem (jsou levnější). Právě cena dělá obě karty velice atraktivními, protože pro domácí použití nebo do běžné kanceláře nepotřebujete mít maximální výkon, a tak jednoduše ušetříte, i když budete mít „značkové“ síťové karty.

síťové karty
SMC
EZ Card 10/100
EZ Card 10
Zdroj: Compex Data Bohemia
Telefon: 02–61 21 66 77
Cena: 1 035 Kč bez DPH (10/100),

570 Kč bez DPH (10)

Záruka: doživotní
Parametry: karty pro sběrnici PCI, konektor RJ45 (obě verze) a BNC a AUI (pouze EZ Card 10), rychlost 10 Mb/s (EZ Card 10) a 10/100 Mb/S (EZ Card 10/100)
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: MSIE 5.0: otevřeno doplňkům

Témata článku: , , , , , , , , , , ,