SmartSuite R10: Lotus boj nevzdává

Lotus SmartSuite sice není příliš vidět, ale IBM pilně připravuje nové verze.
Zatímco se tržní podíl Microsoftu v kancelářském software nebezpečně blíží jistému třícifernému číslu, konkurenti se nevzdávají. Nemýlím-li se, má význam jmenovat pouze čtyři z nich: Lotus SmartSuite, WordPerfect Office, StarOffice (Německo) a 602proPC (ČR). Nejsilnější pozici, danou firmou IBM/Lotus v zádech, má první z nich – a ten také jako první oznámil svou verzi určenou pro přelom tisíciletí.

Lotus uvede zřejmě v druhé polovině letošního roku verzi označenou R10; ta bude obsahovat WordPro (dříve Ami Pro), spreadsheet 1-2-3, databázi Lotus Approach, Lotus Organizer, prezentační program Freelance a coby novinku technologii rozpoznávání řeči, určenou pro WordPro a Lotus 1-2-3.

Představitelé Lotusu zatím nehovoří o převratné novince a uvádějí, že „jsme produkt osvěžili a předělali jsme grafické rozhraní tak, aby bylo podobné k Notes R.5“. Současně se také poněkud mlhavě zmiňují o jakési nové licenční politice. Nejdůležitější informace zřejmě spočívá v tom, že nová řada má být kompatibilní s řadou Office 2000; ceny by měly být stejné jako dříve, tj. 400 USD za normální verzi, upgrade za 150 USD.

Živě komentuje: nemohu si pomoci s poněkud ostrým hodnocením, ale toto nevede nikam. Uvést na trh produkt, který je „v principu rovnocenný Microsoft Office“ za zhruba stejnou cenu znamená koledovat si o tržní fiasko – a jedinou mini-záchranou může být předinstalovávání na vlastní počítače. Microsoft má k dispozici minimálně dvě zbraně neuvěřitelně těžkého kalibru: prvním je standardnost formátu, druhou je nejvyšší pravděpodobnost na další vývoj (aplikace, spolupráce s jinými programy atd.). Proti zbrani musí jít zbraň, nikoli dětské pistolky – a jedinou „konkurenční“ zbraní současnosti je poskytnout software zadarmo, alespoň jakousi základní, standardní verzi. Občas se setkávám s tím, že konkurence „čeká na chybu“ Microsoftu: ale nemylte se, nedočká se chyby tak zásadní, která by dominanci kancelářských systémů této firmy zničila. Je to koneckonců vidět v operačních systémech, kde Microsoft zlikvidoval konkurenty typu OS/2 či ještě dávnější různé jiné DOSy a Geosy v podstatě mimochodem – a kde se dnes nejvíce a zcela odůvodněně bojí Linuxu, který je jednak zdarma a jednak láká svým otevřeným modelem vývoje i dalšího šíření.

Váš názor Další článek: Tajná čísla českých internetových obchodů II.

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,