eGovernment | eObčanka | Identita občana | Portál občana

Slovník českého eGovernmentu: Co jsou NIA, bod, eOP nebo BankID?

  • Elektronická komunikace se státem je teď důležitější než kdy dřív
  • První kroky s eGovernmentem jsou ale těžké kvůli novým pojmům
  • Co všechno musíte vědět o elektronické identitě

Před třemi lety odstartoval Portál občana. Finanční úřad včera spustil nový web Moje daně. Na konci března budeme moci elektronicky vyplnit formuláře pro sčítání lidu. Ke všem těmto službám se lze přihlásit pomocí elektronické identity. Ta má však několik možností, spoustu podivných zkratek a nekonzistentních označení. Jak se v tom všem vyznat?

Přesné odpovědi najdete na oficiálním webu eidentita.cz. Ale pokud vás děsí dlouhá souvětí jako „Zákon č. 250/2017 Sb., o elektronické identifikaci, definuje národní bod pro identifikaci a autentizaci jako informační systém, který zajišťuje zprostředkování elektronické identifikace mezi poskytovateli prostředků, kterými uživatel prokazuje svoji identitu, a poskytovateli online služeb a to včetně napojení na další ohlášené systémy v rámci EU pomocí mezinárodního uzlu“, pokusíme se jednotlivé termíny vysvětlit jednodušeji.

Co je elektronická identita?

Elektronická identita (někdy též eIdentita, e-Identita nebo eID) je obecné označení pro důvěryhodný a jedinečný „profil“, kterým prokazujete totožnost na internetu. Vychází z eurounijní směrnice eIDAS, kterou do svých zákonů implementují všechny členské země. Díky tomu také bude možné ověřovat totožnost přes internet v celé EU.

Představte si účet od Facebooku, Googlu, Microsoftu…, pomocí něhož se můžete přihlašovat do řady služeb včetně těch od třetích stran. Elektronická identita v principu funguje podobně, ale je tam onen prvek důvěryhodnosti. Každý občan (fyzická osoba) může mít jen jeden profil a jeho totožnost je úředně ověřená. Navíc jsou na celý systém mnohem přísnější bezpečnostní nároky, takže teoreticky nehrozí, že by zkolaboval nebo jej někdo nedovoleně zneužil.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: CIA v 90. letech vyvinula robotického sumečka. Chlubí se s ním ve svém muzeu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,