Slovenský Telekom začne postupně vypínat xDSL. Budoucnost má jen optika

Zatímco Cetin u nás investuje přes 20 miliard korun, aby z metalické sítě vyždímal maximum, slovenský Telekom učinil rázný krok. Pevné sítě xDSL začne postupně rušit. Firma včera oznámila, že ve druhém čtvrtletí 2021 sítě vypne v prvních dvanácti městech a obcích.

Uživatelé ale o internet nepřijdou, operátor je bezplatně migruje na optiku, kde dosahuje násobně vyšších rychlostí za stejnou cenu. Kupříkladu u nejvyššího tarifu Magio Internet XL za 25 eur měsíčně (650 Kč) je k dispozici ADSL s rychlostí 15/1 Mb/s, VDSL s 90/9 Mb/s nebo optika 600/60 Mb/s. Tu lze navíc za pět eur povýšit na 1000/100 Mb/s.

Optická síť Telekomu je ale také mnohem dostupnější, než je v Česku zvykem. Slovenský operátor má tuto infrastrukturu v dosahu 750 tisíc domácností. Jen loni a předloni přidal po 100 tisících, na milion se chce dostat do pár let. K tomu se navíc dohodl se společností Orange o sdílení sítě. Tamní telekomunikační dvojka sama pokrývá přes půl milionu adres.

Cetin pokrývá okolo 60 tisíc domácností a na milion se chce dostat do roku 2027. T-Mobile pokryl 200 tisíc domácností a milion by chtěl stihnout v roce 2025. (Část sítě si pronajíná u regionálních poskytovatelů.) Milion domácností gigabitovým kabelovým internetem už pokrývá Vodafone, který „zdědil“ síť po UPC. Velkým gigabitovým hráčem se chce stát i ČEZ.

Co brání výstavbě rychlého internetu? Byrokracie:

Diskuze (17) Další článek: Jak se dá hrát s programátorskými nástroji: Google Cloud AI hledá správné odpovědi z televizní soutěže Kalendárium

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,