Čína | E-shopy

Slevová smršť ovládla Čínu a 11. listopadu se slaví nakupováním. Slevy platí i pro Evropu

  • Čína slaví nízkými cenami, vy to můžete využít
  • Za zboží plaťte bezpečněji přes PayPal
  • U dražšího zboží počítejte s doplacením DPH. Jsou ale cesty, jak se tomu legálně vyhnout

Co si budeme nalhávat, svátek svobodných – 11. listopadu – je čistě marketingová akce zaměřená na prodeje na čínských e-shopech. Poprvé ji v roce 2009 nastartovala Alibaba, provozovatel webu AliExpress. Nyní se už přidávají všechny čínské nákupní portály. Záminkou je, aby si i svobodní mohli něco koupit jako dárek pro sebe, vyplatí se ale nakupovat každému.

Jak ušetřit při nákupech na internetu: Není jen Black Friday, jsou i jiné fígle

Čína podobně slaví i americký Black Friday, pro našince je ale 11. listopadu zajímavější díky delší lhůtě do Vánoc. Takže je tu vyšší šance, že objednané zboží stihne dorazit pod stromeček včas.

212250991

Žádný větší čínský obchod si dnes nedovolí tuto akci podcenit a nákupní svátek tak tvoří nejen slevy, ale také další akce.

Na Gearbestu si můžete koupit zajíce v pytli – zaplatíte několik dolarů a dostanete zboží ve vyšší než zaplacené hodnotě, sami ale nevíte, co to bude. Banggood největším objednávkám daruje notebook, mobil nebo dron. TomTop, DealExtreme nabízejí denně kupóny na slevy. Na Aliexpress, který sdružuje tisíce drobných prodejců, můžete hrát webové hry o kupóny.

79200636

Samozřejmě si ale musíte uvědomit, že marže prodejců jsou obvykle minimální, proto často produkty před listopadovou akcí zdraží, aby v den slev klesly na obvyklou hodnotu. Nakupujte tedy s rozmyslem a neskákejte impulzivně na slevy třeba přes 50 % u mobilních telefonů.

Musíte si jen počkat

Nakupování v Číně je už velmi jednoduché a bezpečné. Pouze Aliexpress vyžaduje placení přes platební kartu, jinak je pravidlem PayPal. Platbou přes PayPal nikomu neznámému nesvěřujete svou kartu a v případě problémů můžete do 45 dní platbu stornovat a získat peníze zpět.

Levné zboží z Číny chodí většinou zadarmo, připlatíte si za rychlost. U dražšího musíte případně počítat s doplacením DPH. Naštěstí už i čínské obchody na to reagují a například Gearbest u řady zboží z čínských skladů nabízí levné dodání přes Priority Line – EU Express, kdy vám balík do dvou týdnů přiveze DPD z britské adresy v rámci EU a vy tak DPH nemusíte doplácet. Tomtop u vybraného zboží také vezme doplacení DPH na sebe, e-koloběžku Xiaomi za 400 dolarů mi dovezlo UPS z Maďarska a neplatil jsem nic navíc.

574357058

Za řadu nákupů na internetu můžete ještě dodatečně ušetřit přes služby jako PlnáPeněženka nebo Tipli, které využívají služby pro zprostředkovatele nákupů a získané provize vám vyplatí zpět.

Využijte tedy nákupní svátek 11. listopadu s rozmyslem. Slev bude dost na to, aby se vyplatilo po něčem poohlédnout. Současně řada slev je jen naoko a ve skutečnosti to tak úžasné není. A pamatujte, že záruka je u těchto nákupů hůře vymahatelná. Dvouletou záruku a možnost vrátit zboží ve 14denní lhůtě vám poskytne jen český prodejce, nemějte mu tedy za zlé o chlup vyšší ceny.

Nakupování z Číny a jinde ze zahraničí: Co obnáší objednávka z e-shopu mimo Česko

Diskuze (20) Další článek: Spánková deprivace má podobný účinek jako nadměrné pití alkoholu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,