Programování | Arduino | Bulvár a vtípky

Slepice 1.0: Vývojář postavil chytrý kurník. Stačilo Arduino a dvě optické mechaniky

Pokud jste pravidelnými čtenáři našeho seriálu Pojďme programovat elektroniku, už dobře víte, že s lacinou prototypovací destičkou s mikrokontrolerem můžete s několika řádky kódu ve vývojovém prostředí Arduino napsat program na ovládání prakticky libovolného stroje.

Vývojář z Brna a geek farmář Pavel Beran tímto způsobem provedl technologickou revoluci ve svém kurníku a jeho slepice tak získaly automatické otevírání vrátek. Ty se otevřou vždy ráno, jakmile mikrokontroler (Wemos D1 Mini) dostane informaci o východu Slunce z modulu s fotorezistorem a poté spustí napájení vtipného mechanizmu, Pavel totiž k otevření vrátek používá dvě mechaniky CD-ROM. Ty mikrokontroler spouští pomocí modulu čtyřkanálového elektromagnetického relé.

Celou legraci napájí autobaterie a jak napovídá video, zřejmě to opravdu funguje. Zdrojový kód programu Slepice 1.0 je stručný a najdete jej na Pavlově Dropboxu. Když analogová hodnota z fotočidla naroste nad určitou mez, spustí se mechanizmus otevření ovládaný čtyřmi digitálními piny, a když naopak okolní ambientní jas klesne, spustí se opačná sekvence a vrátka se zase zavřou.

Diskuze (62) Další článek: Coworkbooking: Češi spustili „airbnb“ pro digitální nomády

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,