Slavíme 100. Zprávy Živě, připomeňte si moderátorky

Už dva a půl roku pro vás připravujeme Zprávy Živě, ve kterých vás moderátorka seznámí s nejdůležitějšími IT událostmi uplynulého týdne. Zavzpomínejte a nahlédněte do zákulisí.

Na začátku roku 2009 jsme začali vysílat pořad Zprávy Živě, týdenní souhrn těch nejzajímavější novinek z oblasti IT. Vychází každou sobotu a sličná moderátorka vám v krátkém přehledu připomene, co zajímavého se v uplynulém týdnu událo.

Dnes slavíme malé jubileum, protože vysíláme stý díl Zpráv Živě. A při takové příležitosti se sluší trochu zavzpomínat a připomenout si, jak se Zprávy vyvíjely.

Začátky s Šárkou a Veronikou

Začínali jsme s moderátorkou Šárkou Nygrýnovou. To příjmení vám možná něco připomíná, ale není to sestra ani manželka šéfredaktora Computeru, jak jste mnohokrát hádali, nicméně příbuzní jsou. Formát 4:3, open-source virtuální studio, Šárka se zeleným obrysem kolem červeného trička vinou klíčování, celá je lehce rozostřená a protože jsme ještě neměli čtecí zařízení, očima musela uhýbat. Začínali jsme trochu divoce, ale pozitivní reakce nás motivovaly k pokračování a dalšímu vylepšování.

Šárka se rychle zacvičila, kutil Tomáš Holčík na koleni vyrobil čtecí zařízení a po pár týdnech už se Zprávy natáčely zpravidla na první záběr (nicméně každou zprávu natáčíme zvlášť) a výsledek už také vypadal mnohem lépe. Šárka nás přitom stále překvapovala tím, že do každého dílu přišla v jiné barvě oblečení a s ním sladěných doplňků:

Jenomže na začátku léta se s námi Šárka rozloučila a šla se věnovat mateřským povinnostem. Po prázdninové pauze proto přišla Veronika. Šárka měla zkušenost s herectvím a projev před kamerou jí nedělal žádný problém, ale Veronika byla profesionální moderátorkou a posunuli jsme se proto zase o kousek dál:

Živě sice sleduje přes půl milionu čtenářů, ale záběr České televize je pochopitelně ještě daleko širší. Proto jsme měli pochopení, když se Veronika rozhodla využít příležitosti profesního růstu a z našeho webu přešla moderovat do televize. Naposledy nám uvedla souhrn nejdůležitějších zpráv roku 2009:

Ria, nový formát a studio

Společně s Veronikou jsme se rozloučili také s virtuálním studiem a formátem 4:3. Do roku 2010 jsme vyšli zcela v novém – zprávy začala uvádět Ria, profesionální moderátorka z rádia, záběr jsme rozšířili na 16:9 a především jsme v našem tehdejším sídle vybudovali videostudio s proskleným průhledem do otevřené redakce. A po pár týdnech jsme také přešli z vlastního videohostingu na partnerský kanál YouTube.

Loňské léto jsme si dali od Zpráv zase pauzu. Říkali jsme si, že produkce bude kvůli dovoleným velmi ztížená a sledovanost přitom přes léto nižší. Nicméně poslední předprázdninový díl byl sledovaný ažaž. Možná to ale nebylo ani tak zajímavými událostmi, ale jen tím, že teplejšímu počasí Ria přizpůsobovala i svůj outfit:

Jedním z důvodů zprávařské pauzy bylo také stěhování. S redakcí jsme se přestěhovali do nových prostor v úplném centru Brna, což nám udělalo velkou radost z hlediska dostupných restaurací, ale už méně jsme přivítali starosti s tvorbou nových zpráv. Výsledkem se stalo nové studio s klíčovaným pozadím. Pořídili jsme nové plátno a později také zvukově izolační hmotu a nové mikrofony. Nejčerstvější výsledek našeho snažení vyšel právě dnes:

Záskok a aprílový speciál

Moderátorsky věrná je nám už druhým rokem Ria. Nicméně ne vždy jste mohli zprávy slyšet z úst ženy, v archivu jsem dohledal i speciální díly. Třeba ten, kdy jsem zaskakoval já. Moc mi to nešlo, u čtecího zařízení jsem se občas zaškobrtl a na „první dobrou“ jsem to nedal. Nicméně docela vás to zaujalo, hlavně kolem času 2:59.

A připomenout musíme také aprílový retro díl, kde se role moderátora ujal soudruh Tomáš Holčík, a informační blok uzavřel recitátor Pavel Nygrýn:

 

Sledujte dál Zprávy Živě každou sobotu na Živě.cz, toto léto jedeme nonstop!

 

 

Diskuze (13) Další článek: Zprávy Živě: ČTÚ si zadělal na pořádnou ostudu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,