Sláva a bída hardwaru v roce 2001

Rok 2001 je za námi. Ve světě hardwaru se toho událo spousta - procesory dozrály a dosáhly 2GHz frekvence, byli jsme svědky uvedení grafických čipů nové generace a v čipsetech začíná být pořádně horko. Nyní je čas si to všechno zrekapitulovat a vyhlásit nejzajímavější komponenty roku 2001.

Nejlepší (nejzajímavější) hardware roku 2001:

V redakci jsme se rozhodli provést menší hlasování ohledně nejzajímavějšího hardwaru roku 2001. S Jirkou Kwolkem jsme se víceméně shodli. Níže uvedené komponenty během roku na PCtuningu slavily úspěchy a my je můžeme označit jako PCtuning "Editor`s Choice" 2001 - všechny také dostaly ocenění PCtuning Super. 

Chtěl bych vás však upozornit, že se jedná o náš subjektivní názor. Pokud s ním nesouhlasíte, tak necháváme volné místo v diskuzí pod článkem pro vaše názory. 

 procesor AMD Athlon XP CHI

Nejvíce na nás tento rok zapůsobil procesor Athlon XP s jádrem Palomino. Z hlediska ceny a výkonu se jedná jednoznačně o to nejlepší řešení. Díky novému jádru se mírně zvedl výkon (jádro procesoru se od svého předchůdce Thunderbirda příliš neliší - výkonnostní zlepšení je max. 5 - 10 %), navíc (a to je snad důležitější) se podařilo dosáhnout snížení emitovaného tepla. Úspěšnost tohoto procesoru překvapivě nesnížilo ani zavedení "model numberingu".

Na tuto pozici byl druhým vážným kandidátem Celeron 1,2 GHz s jádrem Tualatin, který je vlastně převlečené Pentium III se 100 MHz FSB. Slabinou procesoru je však slabší FPU a cena - jen o 1000 Kč nižší než slabší modely Athlonů XP, které však mají mnohem větší výkon.

 

 grafická karta ATI Radeon 8500 SWS
ATI tento rok svým novým Radeonem 8500 překvapila. Objevil se sice až v prosinci, ale i tak je to nejzajímavější grafická karta na trhu. Podporuje nejnovější grafické technologie, výkonem se vyrovná GeForce 3 Ti 500 ale cenou je na stejné úrovni jako GeForce 3 Ti 200. Dokonce se ATI povedlo doladit i ovladače.

Na druhém místě se umístila nVidia GeForce 3 Ti 200, která se Radeonu 8500 vyrovná cenou i počtem nových technologií, avšak výkon této grafické karty je slabší. 

 

 čipová sada SiS 645 Levi
Největším překvapením tohoto roku byla čipová sada pro Pentium 4 od SiS. I když měl v minulých letech SiS poměrně špatnou pověst, právě touto čipovou sadou si získal respekt všech. Tento čipset svým výkonem i kvalitou provedení si nezadá s intelovským i845D, k tomu je ještě levnější. Jako první čipset pro Pentium 4 podporuje paměti DDR SDRAM PC2700. 

Těsně za ním je čipset VIA KT266A, který představuje nejlepší čipset pro procesory AMD. Jeho slabinou je však to, že se jedná jen o revizi čipsetu KT266 a nepodporuje paměti PC2700. 

 

 hard disk Maxtor DiamondMax Plus D740X s fluidními ložisky CHI
Nové Maxtory s 40GB /plotnu a fluidními ložisky jsou spolehlivé, tiché, výkonné a levné. Tento disk svou tichostí může téměř konkurovat Barracudě IV od Seagate. Přitom se jedná o jeden z nejvýkonnějších disků na trhu, který je jen trošku pomalejší než disky IBM 60GXP. K tomu připomeňme, že tento disk se dá sehnat za velmi rozumnou cenu.

Trošku slabší je disk Barracuda IV, která se Maxtoru se po všech stránkách vyrovná (jsou i zhruba stejně drahé). Jinak vynikající Barracuda IV je jen o "chloupek" méně výkonnější a mírně teplejší.

 

 výrobce desek Soltek (za nástup na náš trh), MSI (za trvalou kvalitu a inovaci) ProCA, Karma
Po dlouhé vládě desek značky ABIT se jedná o příjemné osvěžení. Soltek je nepříliš prestižní značka, avšak v poslední době ukázala, že umí dělat opravdu kvalitní desky plné nejrůznějších "fíčurek". Dokonce i desky pod značkou VIA jsou vyrobené právě Soltekem. Kromě velmi vysokého výkonu a stability jsou desky Soltek cenově velmi příjemné.

Druhou nejzajímavější značkou je MicroStar, která exceluje zejména vybavením základních desek a diagnostickými možnostmi. MicroStar jako jedna z prvních integrovala na své desky řadič USB 2.0.  

 

 největší překvapení

firma SiS

Levi
Z výrobce čipsetů třetí kategorie se během roku vyklubala firma, která vyrábí čipsety stejně dobré a lepší než firma VIA. V mnoha věcech také dohání Intel. Je to po dlouhé době velmi příjemné oživení čipsetového trhu. Díky SiS se můžeme těšit z takových čipsetů jako je SiS 735 nebo oslavovaný SiS 645. Již brzy nás čeká SiS 745, který by měl být směřován jako konkurent dnešních špičkových čipsetů KT266A a nForce.

 

Jan Dudek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,