SL-75DRV2 - ASUS? Abit?? Soltek!

Od okamžiku kdy k nám do reakce dorazila deska Soltek SL-75DRV2 jsem nemohl vyjít z údivu: jak nám mohly výrobky této značky unikat tak dlouho. Exkluzivní balení, kvalitní provedení, drastický výkon, bohatý bundle + speciality které byste marně hledali jinde... tak to jsou věci, které bych rozhodně čekal spíše u jiných značek. P.S. Víte co je to "rudá bouře"?

Poslední dávka základnách desek, které jsme v naši redakci testovali (od Solteku, Suttle, EpoXu), nepatřila do hlavní skupiny oblíbených "kultovních" typů a značek. Přivedla nás však k přesvědčení, že v PC hardware platí více než kdekoliv jinde, že dobré výrobky nepřicházejí pouze z dílen renomovaných výrobců (zdá se, že určitá kvalita provedení a pozitivní přístup k očekáváním zákazníků je již dokonce otázkou bytí či nebytí téměř každé firmy).

První základní deskou, která nás z redakčních nováčků (firma Soltek je na trhu od roku 1996) nadchla, byl právě Soltek SL-75DRV2. I když musím přiznat, že ze začátku jsme byli docela skeptičtí... avšak ten výkon! - začněme však pěkně od začátku:

KT266A

Čipovou sadu SL-75DRV2 zde nebudu rozebírat příliš podrobně - stačí když řeknu, že tato deska používá dnes již poměrně známý čipset KT266A (více zde: MSI K7T266 Pro2 - správná partnerka pro Athlona).

KT266A dnes patří mezi nejvýkonnější čipové sady pro procesory AMD. Ve své podstatě je vylepšením, jakýmsi "druhým dílem" čipové sady KT266. Jedná se prakticky o stejné čipy s tím rozdílem, že "A-čko" má značně vylepšený paměťový kontrolér (nové koncepci jeho návrhu u VIA říkají Performance Driven Design).

Insider: VIA ohlásila vylepšení své čipové sady KT266 záhy poté, co konkurenční čipová sada SiS 735 všem ukázala "že to s pamětí umí lépe" (735 porážela KT266 o 5 až 10%). Po krátké mobilizaci (a nepochybném studiu konkurence :) - byla firmou VIA do světa vypuštěna inovovaná řada KT266A. Vše dopadlo úspěšně a nová čipová sada posunula výkonovou laťku zase o něco výše...

SL-75DRV2

Krabici Solteku si jen tak nespletete - je totiž modře metalická (povrch je dokonce zdoben "3D" prolisy... (rado: jedná se o "bump mapping"?? ;-)


..zdá se, že designem Soltek předstihuje dokonce řadu "Limited Edition" od MSI

Vidím, že i u Solteku pochopili, že "obal prodává" - a když ne... tak alespoň dělá reklamu (zaručuji vám, že pokud s deskou pojedete tramvají bude po vás okolí zvědavě pokukovat - i když mnozí asi nebudou tušit co to ten "mainboard" je.. :)

Po otevření krabice vás čekají další překvapení. Zatímco okénko v němž vidíte základní desku je pokračováním "obalového show", teplotní sondu, miniaturní páskový termistor na 30cm vedení, fičůrku jež kdysi "razily" firmy MSI a Abit (a kterou dnes u nich nenajdete :( zasvěcené HW labužníky vyloženě potěší.

Přiloženou teplotní sondou (ta se připojuje na interní systém monitorování teplot) můžete měřit teplotu téměř "čehokoliv uvnitř počítače" - monitorovat lze například teplotu harddisku, grafické karty, vypalovačky nebo povrchovou teplotu chladiče. Dokážu si představit i "vnitřně monitorovaný" chladič CPU s čidlem vlepeným do předem vyvrtaného otvoru...

Rozmazlování pokračuje dále přiloženým softwarem (berte to jako aperitif).

Zejména CD s utilitami je perla - posuďte sami:

PC-cilin 2000 - je často "bundlovaným" antivirem - ten je v této sestavě neutrální...

Virtual Drive 4 - slouží k vytváření virtuálních CD mechanik (pokud máte velký disk, můžete si ušetřit práci s nošením a měněním CD disků - tato utilita umožní nahrát obraz cédečka na harddisk tak, že se tváří jako skutečné CD v mechanice - simuluje vše, včetně... vysouvání media)

Partition Magic 6 - je jednou z nejlepších diskových utilit - umožňuje "za chodu" měnit velikost a druh diskových oddílů a souborových systémů (umí FAT, FAT32, FAT32 II, oddíly Linuxu, NTFS...). Obsahuje i vlastní boot manager a utility na systémové přesouvání aplikací bez reinstalace.

Drive Image 4 - je další skvělou utilitou - umožňuje kompletní zálohování či kopírování disků a oddílů. Kopírovat lze celé disky nebo pouze diskové oddíly...

Zatímco antivir PC-cilin 2000 je docela běžnou věcí, ostatní utility patří téměř mezi špičku - a to i v komerční oblasti (podle dnešních ceníků mají utility dohromady cenu vyšší než je cena základní desky :)

Ostatní "náplň" krabice je téměř standartní - nalezneme zde základní desku :) kabelový set (IDE +FDD) a poměrně kvalitní (obsahuje 100 stran), anglicky psaný manuál.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,