Skype | Šifrování

Skype přichází s end-to-end šifrováním textové i hlasové komunikace

Po více než půlročním testování přichází komunikační aplikace Skype s end-to-end šifrováním textové i hlasové komunikace. Vyšší úroveň zabezpečení však není nastavena jako výchozí, informuje Engadget.

Používat šifrování zabezpečeným protokolem Signal Protocol od Open Whisper Systems k zabezpečení komunikace mohou uživatelé na mobilních platformách Android a iOS, ale i v desktopových aplikacích pro Windows, Mac a Linux.

Pokud příjemce přijme pozvánku, budou zprávy a hovory zabezpečeny před případným odposlechem. Textový obsah navíc nebude s ohledem na bezpečnost zobrazován ani v notifikacích a je skrytý v seznamu chatů.

Příjemce musí přijmout pozvánku
Příjemce musí přijmout pozvánku

Šifrování konverzace mezi koncovými body by mělo být vhodnou volbou pro každého, kdo potřebuje diskutovat o citlivých záležitostech nebo rychle sdílet informace, které by neměl vidět či slyšet nikdo nepovolaný.

Funkce však má zatím jedno poměrně zásadní omezení – v jednom okamžiku lze z jednoho zařízení vést pouze jednu soukromou konverzaci. Zprávy přijaté a odeslané v tomto režimu budou přitom dostupné pouze na daném zařízení.

Na rozdíl od komunikátorů, jako je například WhatsApp či Telegram, není end-to-end šifrování nastaveno jako výchozí. Zapnutí je tedy čistě v rukách uživatelů, kteří mohou zvolit možnost Nová soukromá konverzace z nabídky pro psaní nebo z profilu příjemce.

Pokud si chcete vyzkoušet šifrovanou komunikaci, musíte si stáhnout a nainstalovat poslední dostupnou verzi Skype.

Diskuze (7) Další článek: Připravovaný procesor Intel Core i9-9900K bude mít turbo frekvenci 4,7 GHz pro všechna jádra

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,