Skype pod Microsoftem: jaký to má smysl?

Microsoft utratil 8,5 miliard dolarů za Skype. Jinými slovy: firma, která má internetové aktivity ve ztrátě, koupila za šílenou cenu jinou firmu, která se ze ztráty sotva vyhrabala...

Microsoft utratil 8,5 miliard dolarů (cca 143 miliard korun) za nákup Skypu. Proč? Jsou tu samozřejmě plány, vize a teoretické možnosti, žádný jednoznačný a konkrétní záměr se však nenabízí. Celý nákup navíc působí až absurdně – Microsoft s prodělávající online divizí koupil firmu, které se předchozí majitel raději zbavil pro malou ziskovost, a zaplatil za ni více než dvakrát tolik, než byla odborníky odhadovaná cena.

Skype1.jpg
Šéf Microsoftu a šéf Skypu, oba spokojeni

Skype: hodně uživatelů, málo peněz

Komunikační služba Skype byla zprovozněna v roce 2003. Nabídla lidem jednoduché, funkční a především bezplatné telefonování přes internet, což samozřejmě znamenalo rychlý nárůst obliby a uživatelů. Našli se ale také odpůrci, kteří kritizovali uzavřený protokol a možnost nestability decentralizované sítě. Ostatně, výpadky Skypu nejsou nic neobvyklého, možná si ještě vzpomínáte na ten z konce roku 2010, kdy Skype nefungoval skoro nikde.

Jakkoli byl Skype oblíbený, jako nezisková služba nemohl fungovat. Proto záhy nabídl zpoplatněné služby SkypeIn a SkypeOut, které umožňují provázání s běžnými telefonními sítěmi. Výdělky z těchto služeb ovšem nejsou žádné terno, Skype je oblíbený především pro své bezplatné komunikační schopnosti napříč celým světem.

Skype2.png
Na čem vydělává Skype – především hovory na běžná telefonní čísla či posílání SMS, firmám se mohou hodit skupinové videohovory

Kromě zprostředkování hlasových komunikačních služeb nabídl Skype postupem času také textovou komunikaci, videohovory či výměnu souborů. Je lokalizován do mnoha světových jazyků včetně češtiny a kromě komunikačního programu pro počítače nabízí i verze pro nejrozšířenější mobilní platformy a integrován bývá i do stolních IP telefonů či televizí.

Na konci roku 2010 měl Skype 663 miliónů registrovaných uživatelů, přičemž 189 miliónů účtů přibylo jen za poslední rok. Z toho je každý měsíc aktivně připojeno 145 miliónů uživatelů a firma na nich průměrně vydělá 8,8 milionu dolarů měsíčně. Účtovaných minut bylo za rok 2010 zaznamenáno 12,8 miliard, volných 194,3 miliard (zdroj). Když to všechno přepočteme, tak průměrně Skype vydělá necelý haléř na minutě uskutečněného hovoru.

Telefonování a aukce nešly dohoromady

Za vznikem Skypu stojí estonští vývojáři Ahti Heinla, Priit Kasesalu a Jaan Tallinn. Na Estonsko je zázemí služby stále hodně vázáno, je zde hlavní vývojářská centrála. Jak upozorňuje Wikipedie zmiňovaná trojka vývojářů se už dříve proslavila projektem peer-to-peer sítě Kazaa, na jejímž vývoji se podílela.

V roce 2005 měla služba přes 70 miliónů registrovaných uživatelů a z toho deset bylo denně aktivních. To už je číslo, na které se dal nalákat investor či kupec, přestože služba zatím nevykazovala zisk. Ale povedlo se, v říjnu 2005 byl Skype koupen společností eBay, a to za 2,6 až 3,1 miliardy dolarů (přesná částka nebyla oficiálně oznámena).

Jenomže představy eBay o ziskovosti Skypu se nenaplnily, vývoj služby se zpomalil a pro eBay byla spíš přítěží. A tak o tři roky dochází k prodeji investorské skupině, a to za 1,9 miliardy dolarů. Pro eBay by se to mohlo zdát jako velký průšvih a ztráta miliardy dolarů, ovšem ta se mu teď vrátí. Ve Skypu si totiž nechal 30% podíl.

Ani Facebook, ani Google

Stamiliony uživatelů nedaly spát dalším internetovým hráčům. O Skype se zajímal Facebook i Google, zdroje renomovaných finančních deníků už mluvily o probíhajících jednáních a spekulovalo se o nákupu Skypu za tři až čtyři miliardy dolarů. Pak se ale najednou objevil Microsoft, zaplatit 8,5 miliardy dolarů a Skype bude jeho. U té částky se zastavme, protože 30% z ní je 2,55 miliard dolarů patřící eBay. Zdánlivě ztrátový prodej Skypu se teď ukázal jako velmi dobrý nápad.

Skynet.png
Na internetu se objevil pěkný vtípek – co vznikne spojením Skypu a Microsoftu. Pokud nechápete, pusťte si Terminátora.

Největší otazníky jsou ale nad tím, proč se Microsoft tak vehementně snažil Skype získat. Samotnému se mu na internetu nedaří a online divize Microsoftu je trvale ve ztrátě. Že by zrovna Skype, který se jen lehce drží v černých číslech, toto zvrátil? Vždyť navíc sám provozuje úplně stejnou službu – jeho Windows Live Messenger umí zdarma telefonovat, psát, zvládne i videohovory a chlubí se více než 330 miliony aktivních uživatelů každý měsíc. To je více než dvakrát tolik, co má Skype.

Windows Live Messenger je ovšem stále brán spíše jako nástroj pro instant messaging, rozšířen je s převahou pouze v Americe a čísla o omílané číslo o aktivních uživatelích pocházející z roku 2009 vzbuzuje pochybnosti. Když už nic jiného, tak bezesporu neroste tak rychle, jako počet uživatelů Skypu. Ten je oblíbený, dostupný na všech platformách (Microsoft tím bude nabízet software i pro Linux) a postupně se zavádí do spotřební elektroniky, jako jsou běžné stolní či Wi-Fi telefony, nebo televize.

Skype všudezdejší

Plány Microsoftu by se daly shrnout asi takto – chce psotě ovládnout komunikaci přes internet. Když se mu dlouhodobě nedaří prosadit se vedle Googlu s webovými službami, vyhledávačem a internetovou reklamou, je komunikace oblast, kde má šanci. Google sice nabízí řadu komunikačních nástrojů od e-mailu, přes Google Talk až po Google Voice, ale Microsoft se Skypem a provázáním s dalšími službami snadno získá většinu uživatelů. Teď je ještě otázkou, jak z nich bude generovat peníze.

Nechejme ale zatím finance stranou, Skype jako takový si na sebe vydělá a není důvod si myslet, že by tomu nebylo nadále. Zajímavější je průzkum možností provázání. Microsoft nyní nabízí běžným uživatelům Live účet s e-mailem a Messengerem, pro firemní je určen Exchange a Lync. Má svůj systém na naprosté většině počítačů světa, na nemalém množství stále oblíbenějších herních konzolí, které zároveň plní funkci univerzálního multimediálního počítače k televizi, a příští rok začne díky spolupráci s Nokií ve velkém prodávat telefony s operačním systémem Windows Phone. Také už se v příštím roce můžete těšit na tablety s Windows 8. Tam všude může být Skype plně integrovaný jako univerzální komunikační nástroj napříč zařízeními, ať už jsou soukromá či firemní. Ostatně Skype je ve firmách hojně využíván už dnes.

Dává to příležitost na univerzální komunikační nástroj, který bude používat prostě každý a všude. Microsoft uvedl, že se hodlá nadále intenzivně zabývat vývojem pro ostatní platformy, což je logické – otevírá se tím další skupina uživatelů. V představách Microsoftu je jistě myšlenka, že už se uživatelé nebudou muset ptát „Co používáš – ICQ, Google Talk, Messenger, nebo Skype?“, Skype může být standardem internetové komunikace, který bude využívat naprostá většina.

Velkou příležitost nabízí nasazení v mobilních zařízeních s operačním systémem Windows Phone či v tabletech. Integrace Skypu by mohla znamenat náhradu SMS okamžitým zasílám zpráv skrze Skype. Uživatelé by přitom nemuseli spouštět žádnou zvláštní aplikaci, byli by online na Skypu zkrátka stejně, jako jsou dostupní pro příjem běžného hovoru v mobilní síti. A samotné hlasové hovory by samozřejmě Skype také odbavil, pokud by byla k dispozici Wi-Fi či rychlá mobilní síť. To by se nemuselo líbit mobilním operátorům, nicméně na tiskovce zaznělo, že je to pro Microsoft další příležitost k vyjednávání při nasazování telefonů s Windows Phone do jejich nabídek.

NokiaWP.jpg
Nové Nokie s Windows Phone už budou „Skype ready“

Co bude dál se uvidí, u Microsoftu by nás nepřekvapil ani opačný vývoj, tedy postupný úpadek Skypu, ale zatím se to nezdá moc pravděpodobné. Formálně se nyní ze Skypu stala samostatná divize Microsoftu, kterou povede současný šéf Skypu Tony Bates.

Podívejte se na video se záznamem tiskové konference (v angličtině):

Diskuze (42) Další článek: Potvrzeno: Skype bude patřit Microsoftu, zaplatí za něj 8,5 miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,