Skype 6: Upravený vzhled a především propojení sítí

Nedávno vyšel populární komunikátor Skype v šesté verzi. Ta sice nepřináší přehršel nových funkcí, mnoho grafických vylepšení ani revoluční změnu ovládání, ovšem i tak stojí za pozornost.

Poslední verze Skypu sice nese nové číslo 6, takže by uživatel očekával nějaký průlom ve vzhledu, funkčnosti či ovládání, ničeho takového se zde ale nedočká. Skype se totiž spíše připravoval na skok do nových Windows 8 a lákání nových uživatelů. Verze 6 se nese primárně ve znamení propojení s účty Microsoftu a také sociální sítí Facebook. Jak tedy tato nejdůležitější novinka funguje a co dalšího Skype nabízí?

Vizuální změna pro pozorné

Jakmile nainstalujete a spustíte novou verzi Skype, okamžitě automaticky začnete pátrat po nových změnách vzhledu či ovládání. Prvního se dočkáte pouze omezeně, druhého v podstatě vůbec. Pro srovnání se můžete podívat na snímky Skype ve verzi 5.10 a v té nejnovější 6.

sshot-1.png sshot-1a.png
Skoro jako vejce vejci. Vlevo starší verze, vpravo ta nejnovější.

Liší se skutečně pouze nepatrně. Program sice dostal trochu šmrnc, prosvětlil se, upravil ikonky a další věci, pokud ale chcete změnu výraznější, musíte sáhnout jako řada jiných uživatelů po stažitelných a podporovaných skinech. V základu se ale Skype příliš nevyvinul, i když nutno dodat, že mu úprava svědčí.

Přihlašování a propojení

Hlavní přidaná funkce ve Skypu je tedy propojení s účty Microsoftu, konkrétně Messenger, Hotmail a Outlook.com, a s Facebookem. Stačí se z programu odhlásit a přihlašovací obrazovka už nabídne možnost přihlášení k těmto účtům. Jinou možností je vlézt do menu Kontakty přímo v hlavním okně Skypu a vybrat položku Seznam kontaktů, kde se již nachází možnost propojení s Messengerem i Facebookem.

sshot-2.png
Úvodní přihlašovací okénko nabízí ihned přihlášení prostřednictvím jiné sítě.

Propojování funguje velice jednoduše. V nově otevřeném okně vyplníte přihlašovací informace, v případě Facebooku ještě potvrdíte možnost přístupu aplikace Skype k účtu, a dále budete postaveni před základní rozhodnutí, zda spárovat, nebo zda vytvořit zcela nový účet na Skypu.

sshot-3.png
Vyplnění přihlašovacích údajů pro Windows Live.

V případě volby první možnosti se okamžitě dostanete do hlavního okna aplikace se seznamem kontaktů z obou služeb, v případě vytvoření nového účtu vám bude vytvořen s prefixem „live:“ Nemusíte se už nijak dál trápit s vyplňováním registrace jako u úplně nového uživatele, protože základní informace budou vytaženy ze služby Windows Live či Facebooku.

sshot-4.png sshot-5.png
Výběr mezi sloučením účtů a vytvořením zcela nového, plus potvrzení o sloučení.

Seskupení kontaktů

Načtení kontaktů z Facebooku a Messengeru si na první pohled nemusíte ani všimnout. Nejsou totiž nějak výrazně graficky odlišeny od uživatelů Skype. Samozřejmě si je lze vyfiltrovat v seznamu kontaktu, takže si můžete procházet pouze kontakty ze služeb Microsoftu nebo ty z Facebooku.

sshot-6.png
Kontakt z Messengeru nyní na Skypu.

Máte-li k dispozici všechny online (i off-line) kontakty, odlišíte je pouze za pomoci malého nápisu přímo pod jménem konkrétního člověka, kde tedy bude napsáno messenger.

Komunikace napříč platformami

Integrace jiných účtů ovšem stále není úplná. Mezi Skype na straně jedné a Messengerem či Facebookem na straně druhé lze v současnosti posílat pouze textové zprávy a pochopitelně také smajlíky. Ty ovšem nejsou kompatibilní napříč platformami, takže ty ze Skype nebudou automaticky převedeny na ty zpracovatelné Messengerem.

sshot-7.png
Textová komunikace bez problémů, hlas a video ještě nejdou.

Uživatel na druhé straně nicméně ani nemusí poznat, že s ním komunikujete prostřednictvím Skype. Na Facebooku dojde k otevření chatovacího okna, v Messengeru rovněž tak. Přestože se v komunikačním okně nabízí, hlasová komunikace zatím napříč platformami možná není. Brzy se jí ale podle tvůrců máme dočkat.

Co nejde posílat?

Pokud tedy nyní kliknete na tlačítko pro volání, dojde pouze k otevření kolonky pro vypsání standardního čísla na pevnou linku či mobilní telefon. Stejně jako audiohovor, nemůžete ani započít hovor s videem, odpustit si také musíte přenos souborů, sdílení obrazovky či přizvání ostatních do skupinového hovoru.

skype-skype.png
Pokud byste nevěděli, Skype vám sám řekne, co můžete pouze uvnitř této sítě.

Kromě výše uvedeného jsou novinky v šesté verzi minimální. Přibyla podpora šesti nových jazyků, na své si přijdou uživatelé systému Mac OS X jimž Skype nově umožňuje otevření chatů ve více oknech a nabízí podporu displeje Retina. Výraznější skok tak lze očekávat především v budoucích verzích integrujících se více do systému Windows 8 a vylepšujících propojování platforem i za pomoci audio a video komunikace.

Diskuze (46) Další článek: Obří databáze Internet Archive pokořila hranici 10 PB

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,