Skype 3.0: nahrávejte, sdílejte, komunikujte

Různé průzkumy ukazují, že internetové telefonii mnoho uživatelů v České republice nevěří a nepoužívá ji. Přesto si snad nejznámější program související s telefonováním přes internet našel své příznivce i u nás. Nyní přichází již třetí řada Skype slibující mnohá vylepšení a samozřejmě zachovává i původní funkce – tedy bezplatné volání z počítače na počítač a zpoplatněné, nicméně zvýhodněné propojení na skutečné telefonní sítě po celém světě.

 Plusy / minusy
 + cena, jednoduchost
 + doplňky, čeština
 – přenáší data i když nevoláte 
 – uzavřený protokol

Pokud jste ještě neměli možnost se s programem Skype seznámit, případně o něm slyšíte poprvé, bude vás zajímat stručný popis tohoto softwarového nástroje pro volání přes internet. Skype je nástroj podobný komunikátorům jako je ICQ, Windows Live Messanger, Miranda aj. Přestože i zmíněné programy umožňují přenos hlasu a videa mezi dvěma počítači připojenými k internetu, možnosti Skype nemají.

Průkopník v telefonování přes internet

Skype jde totiž mnohem dále. Ano, mnoho lidí využívá bezplatnou komunikaci typu počítač – počítač. Spolupracovníci, kteří tráví většinu pracovní doby připojeni k internetu mohou využít pohodlnou komunikaci při řešení nejrůznějších úkolů. Něco povědět a vyposlechnout je totiž mnohdy rychlejší, než něco napsat a následně číst. Skype má oproti ICQ třeba tu výhodu, že jde propojit s různým speciálním hardwarem kopírujícím skutečné telefony. Navíc nemusíte jako v ICQ přepínat mezi příjmem a poslechem.

Skype má velice jednoduché ovládání

V rámci programu Skype můžete používat různé další zpoplatněné služby. Nejvýznamnější je SkypeOut, tedy možnost telefonovat na běžné sítě kdekoli na světě, a to za mnohem nižší ceny než při použití pevné linky nebo mobilního telefonu. Stačí si dopředu zaplatit kredit a můžete volat. Přenos je poměrně kvalitní, určitě nebudete mít problém s porozuměním. Zaplacení kreditu je nejjednodušší s využitím platební karty, váš kredit bude nabit během patnácti až třiceti minut. Další služby Skype zahrnují vlastní telefonní číslo, umožňující komukoli zavolat vám z telefonu přímo do počítače (případně na připojený USB telefon), odesílání SMS a další, co souvisí s telefonováním.

Skypecast je obdoba chatu – pouze místo psaní mluvíte

Mluví dotyčný pravdu nebo lže?

Nová verze se chlubí mnoha vylepšeními. Objevují se tu doplňky, které umožní jednoduše nahrávat hovory, analyzovat hlas, hrát hry, sdílet dokumenty a mnoho jiného. Například nahrávání hovorů je zajištěno s doplňkem Pamela Call Recorder, který je zjednodušenou verzí nástroje, který jsme na Živě již zmiňovali. Díky doplňkům je možno Skype jednoduše integrovat do Outlooku, nikoli jen do Internet Exploreru, jak nabízí základní instalace.

Hovory lze snadno zaznamenávat

Doplňky jsou na vyžádání automaticky staženy z internetu a před instalací je vyžadováno potvrzení uživatele. Lze očekávat, že se jich postupně objeví více, v současnosti je jich nabízeno jen pár desítek.

Správce nejrůznějších doplňků pro Skype

Další novinkou je skupinový chat, který vám umožní psát si s více lidmi najednou. Vše můžete pohodlně realizovat z okna programu, není nutno spouštět žádný webový prohlížeč nebo se přihlašovat do nějaké další internetové aplikace. Došlo ke změně hlavního okna programu, nyní by mělo být ještě více srozumitelné a lépe ovladatelné. Jednodušší je také nastavení pro průchod přes firewall.

Překlad některých doplňků je poněkud zvláštní

Výše zmíněný doplněk pro webový prohlížeč umožňuje jediným klepnutím zavolat na telefonní číslo uvedené na webové stránce. Protože ne každý podobné rozšíření svého prohlížeče uvítá, je tato možnost naštěstí volitelná.

Není zlato, co se třpytí

Skype se může jevit jako ideální aplikace, díky které ušetříte za telefonní poplatky a vystačíte si pouze s připojením k internetu. Ovšem Skype rozhodně není dokonalý a každý na něm najde nějaké vlastnosti, které se mu určitě líbit nebudou. Tou asi nejdiskutovanější je vytěžování internetového připojení jednotlivých uživatelů. Pokud si totiž Skype nainstalujete a spustíte, bude kapacita vašeho připojení využívána k přenosu komunikace ostatních uživatelů. Skype tak sice může nabídnout vyšší kvalitu hovorů, jeho uživatel však může být nemile překvapen, až uvidí počet přenesených dat. V době, kdy je ze strany poskytovatelů internetového připojení uplatňována FUP a limity přenosu dat nejsou nijak vysoké je to závažný problém.

Se Skype lze nejen volat, ale i posílat SMS

Skype je dále vytýkána uzavřenost komunikačního protokolu. Skype existuje ve verzích pro Windows, Linux a MacOS. Zdánlivě je tedy dostupný pro každého uživatele většiny používaných operačních systémů. Uzavřenost protokolu možná nechává klidnými nezkušené uživatele, nicméně mnoho ostatních je znepokojeno tím, že způsob komunikace Skype je utajen. Minimálně to znemožňuje/znesnadňuje vytvoření alternativních nástrojů, které by podporovaly komunikaci přes Skype, ale nepřenášely by přes vás data jiných.

Historie komunikace zobrazuje přenos hlasu i textu

Jedním z dalších problémů, který plyne z toho, že Skype je přeci jen software závislý na počítači, je ztráta kvality přenosu v případě, že je počítač vytížen více, než je vhodné. Při testech na notebooku HP nx6125 stačilo spustit déletrvající kopírování většího množství malých souborů a rázem byl přenos hlasu opožděn o několik vteřin, část přenosu se navíc ztrácela.

Využili byste hardware pro Skype?

Pokud se přes výše zmíněné problémy přenesete, budete solidární a nabídnete kapacitu svého internetového připojení pro ostatní, můžete pohodlně telefonovat kamkoli, hlasový přenos doplnit o video z webové kamery, sdílet soubory nebo pracovní plochu, hrát hry, komunikovat s více lidmi najednou atd. Pro Skype existuje množství doplňkového hardwaru, sluchátky s mikrofonem počínaje, přes USB telefony, a konče třeba přístroji, které lze připojit jak k běžné telefonní lince, tak zároveň ke službě Skype. Počítač přitom nemusí být vůbec spuštěn.

 Skype 3.0.0.190
 Nástroj pro volání přes internet
 stáhnout  GigaMania.cz
 výrobce  Skype Limited
 web  www.skype.com
 cena  zdarma

Diskuze (97) Další článek: Zrychlete si phishingový filtr v Internet Exploreru 7

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,