Skydrive opět vylepšen: fotky, sdílení a textový editor

SkyDrive je pro Microsoft evidentně velmi důležitou službou. Inovace jsou totiž velmi časté a dnes tu opět máme nášup zajímavých novinek.

Microsoft představil další inovace ve své cloudové službě Skydrive. Novinky jsou tentokrát zaměřeny především na fotografie a jejich sdílení v albech, avšak nejen na ně. Informuje o tom Microsoft na svém blogu.

Vysoké rozlišení fotek a sdílení napříč složkami

Přestože má SkyDrive již nějaký čas podporu RAW formátu, poslední dobou se více objevují přístroje s kvalitními displeji s vysokým rozlišením a DPI, respektive PPI (Clear Type HD). Nyní SkyDrive podporuje tyto displeje a nabízí pro ně adekvátní zobrazení i v náhledech. Jednou z dalších novinek je otáčení fotografií. Ne vždy zachytíte fotku ve správném otočení. Nyní to lze snadno napravit nejen ve foťáku či editoru, ale přímo ve SkyDrive tlačítkem Rotate (Otočit).

rotate.jpg 
Obrázek s usměvavým dortíkem byl otočen správně přímo ve SkyDrive. Tady má Microsoft ještě co dohánět, Google má na webu rovnou pokročilý fotoeditor

Také podpora animovaného GIFu (vyslovujte správně „džif“) se dočkala podstatného zlepšení. Pokud jste totiž dříve uložili či sdíleli animované obrázky GIF, neobjevil se animovaně, nýbrž jako statický obraz. To nyní neplatí, již po uložení uvidíte GIF v animaci.

Sdílení doznalo změn také. Jedná se o snadnější sdílení e-mailem a především lepší kontrolu nad sdíleným obsahem. Doposud jsme mohli sdílet prakticky jen dvě věci – kompletní obsah složky nebo jednotlivé soubory ve složce. Nyní přichází SkyDrive s novými možnostmi sdílení a lepší kontrolou nad sdíleným obsahem. Můžeme nyní sdílet jednotlivé skupiny souborů z libovolného umístění, lze tedy sdílet soubor z jedné složky se souborem z libovolné jiné složky. Vezměme si například album fotografií a vybereme filtr pro datum. Pomocí tlačítka Sdílet pak lze snadno sdílet fotografie pouze s tímto datem.

sharing.jpg email.jpg
Nově je možné sdílet fotografie například jen s určitým datem, třeba e-mailem • E-mail dorazil příjemci v atraktivní podobě s náhledy fotek
album.jpg 
Zobrazená složka sdílených fotografií coby album

Novinkou je také nové Sdílené zobrazení neboli Shared view. To umožní snadno zobrazit vše, co jste sdíleli, kdy a s kým.

shared.jpg
Sdílené zobrazení (Shared view) umožní snadný pohled na sdílený obsah pěkně pohromadě

Nedávno Microsoft zavedl možnost editace sdílených dokumentů v aplikacích, totéž nyní přináší i v rámci SkyDrive. Můžete sdílet soubory e-mailem pomocí odkazu a nově je k dispozici volba Recipients can edit, tedy Příjemci mohou editovat. K úpravám není vyžadováno přihlášení.

edit.jpg 
Sdílený soubor e-mailem mohou nyní uživatelé snadno editovat bez přihlášení

Jednoduchý editor pro programátory přímo na webu

Microsoft v novinkách myslel i na vývojáře. Nově má SkyDrive funkci pro rychlé úpravy textových souborů. Přestože má SkyDrive svůj webový editor, někdy potřebujeme pracovat s jednoduchým neformátovaným textem, např. HTML, JS či CSS kód nebo obyčejné textové soubory TXT. Co je podstatné – umí zvýraznit syntaxi pro některé jazyky a také má funkci našeptávače, který doplňuje slova.

edittxt.jpg
Blesková editace neformátovaných textů, vestavěný minieditor si poradí i se zvýrazněním syntaxe

Druhou zajímavé pro zkušenější uživatele je možnost zobrazení dávek pro Příkazový řádek či soubory registru. Ty se hodí pro nejrůznější účely, nyní je zobrazíte přímo ve SkyDrive.

SkyDrive tak přináší zajímavá vylepšení zejména pro fotografie a jejich sdílení, ale také pro práci s textem a zdrojovými kódy díky editoru se zvýrazněním syntaxe. K tomu vzpomeňme zakomponování webových editorů sady Office či prohlížeč PDF a vidíme, že se ze SkyDrive se stává univerzální webový nástroj.

Diskuze (17) Další článek: Thajsko je první zemí, kde byl zakázán Bitcoin: Není to měna dle zákona

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,