Skupina firem okolo DVD-R: podporujeme multiformátové vypalovačky

Na CeBITu proběhla tisková konference, na které sdružení RWPPI propagující zájmy DVD-R a DVD-RW shrnulo současnou situaci na trhu a budoucí trendy.
Čekali jsme, že se v rámci této prezentace bude vyzdvihovat především mínuskový formát a naoapk pluskový bude zatracován jako špatný formát. Kupodivu nic takového se nedělo. Je to dáno zejména poměry na trhu vypalovacích mechanik. Oběma skupinám jde především o jedno – prodat co nejvíce mechanik a médií. Jako nejvýraznější brzda se ale ukazuje zmatenost ve formátech a právě boj mezi zástupci jednotlivých formátů.

Podle údajů IDC jsou v současné době dodávky DVD-R/RW a DVD+R/RW vyrovnané a v podstatě není žádný standard, který by měl výrazněji navrch. Naopak třeba DVD-RAM má zcela zanedbatelné procento prodejů. Zajímavě roste prodej kombinovaných mechanik podporujících oba formáty, nově se objevují i mechaniky s podporou +, - a DVD-RAM formátů. Z hlediska pohledu na graf prodejů je ale vidět, že není podpora DVD-RAM tak rozhodující.

Modrá je DVD-R/RW, červená DVD+R/RW a žlutá je kombinace obou formátů.

Sdružení RWPPI vítá především rozkvět mechanik podporujících více formátů. Nevadí jim, že podporují i DVD+RW, protože především podporují jejich DVD-R/RW. Obecně se dá tedy čekat spíše smíření se se současným stavem, kdy tu jsou dva velmi silné formáty a žádný z jednotlivých táborů nebude agresivně bojovat proti konkurenčnímu formátu a spíše se budou podporovat řešení využívající to nejlepší z obou formátů.

Zajímavé novinky byly ohlášeny i v oblasti odolných médií. TDK začne koncem měsíce prodávat svou novou řadu disků s označením Scratch-proof, které by měly být až stokrát odolnější proti poškrábání než je tomu u současných DVD-R a DVD-RW médií. Právě mechanické poškození se ukazuje jako nejzávažnější výtka uživatelů na adresu vypalování DVD. Stejně tak bylo ohlášeno, že TDK úspěšně dokončilo přípravy na výrobu médií pro osmirychlostní vypalování DVD a čeká se jen na schválení standardu a příchod prvních vypalovacích DVD mechanik podporujících tuto rychlost.

Zaznělo i poměrně dost skepse na adresu formátu Blu-Ray, který bude muset svou životaschopnost prokázat zejména v oblasti lepší kvality pro běžného spotřebitele. Lze to chápat tak, že zatím cítí DVD-R formát pevnou půdu pod nohama.

Diskuze (6) Další článek: Konec WinAmpu 3 a návrat WinAmpu 2.x?

Témata článku: , , , , , ,