Skoro pět procent Američanů už má domů linku o kapacitě 128 kbps či vyšší!

Vysokorychlostní Internet rychle stoupá na popularitě a klesá na cenách.
Povzdech „já bych chtěl žít v Americe“ je u našich internetových fanoušků obzvláště častý, zejména když dostanou do ruky pravidelný měsíční účet od Telecomu. Alternativní připojení či levné pevné linky jsou dostupné jenom někde nebo nejsou úplně bez vady na kráse (platba za přenesená data); i když se situace zlepšuje, mohou domácí uživatelé k USA vzhlížet stále se závistí… po přečtení tohoto článku možná ještě více.

Podle studie Media Matrixu totiž má skoro 5 % Američanů Internet domů se zavedenou rychlostí 128 kbps či větší; to znamená připojením přes ISDN, DSL nebo kabelový modem. Ještě před rokem to bylo zhruba procento, za jediný rok došlo ke zečtyřnásobení tohoto počtu. Během jediného roku si desítky miliónů uživatelů navíc přepnuly ze starších 33,6 kbps modemů na padesátšestky; v dobře propustných a kvalitních linkách v USA pak tyto hodnoty, na rozdíl od některých našich významných providerů, skutečně platí. Loni mělo 56,6 kbps modem 34,5 % uživatelů Internetu v USA, letos v prvním čtvrtletí 68,1 %; zatímco před rokem ještě stále dominovaly 33,6 kbps modemy (62,3 %), letos už drží jenom čtvrtinu a jejich podíl rychle klesá.

Na růstu vysokorychlostního připojení je vidět, jak moc roste s jídlem chuť. Američané mají dnes díky firmám, jako je NetZero, běžné modemové připojení k Internetu naprosto zadarmo, bez telefonních i paušálních poplatků, a přesto si jich už několik miliónů pořizuje domů vysokorychlostní Internet, který je spojen s docela slušným inicializačním poplatkem (podstatně dražší modemy) a měsíčním paušálem, který se také pohybuje od desítek dolarů nahoru. Rychlejšímu nárůstu vysokorychlostního Internetu přitom brání především technická omezení – na mnoha místech nejsou jeho některé varianty zatím vůbec dostupné nebo jsou velice drahé. Očekává se, že zatímco v „pomalém“ Internetu už nějaký velký vývoj nenastane, bude se tržní podíl vysokorychlostního Internetu rychle zvyšovat, a především bude se posunovat stále k vyšším kapacitám: 128 kbps sice může být pro většinu našich uživatelů nedostižným snem, ale pro skutečné multimediální zážitky na Internetu už jsou potřeba zaručená „dvě mega“ či ještě víc. Právě v této žádoucnosti vysokorychlostního připojení se často vidí možný obchodní model internetových providerů, kteří dnes ze svých zákazníků prakticky nic nemají, protože poskytují základní připojení zdarma, ale získávají loajální základnu klientů, které budou lákat k vysokorychlostnímu, placenému připojení.

Diskuze (16) Další článek: SmartDraw: snadné kreslení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,