Technologie

Skoro jako amarouny. Vědci vyrobili destičku, kterou hodí do špinavé vody a vznikne pitná

Výzkumníci ze Stanfordu vyrobili experimentální čističku, která zbaví vodu 99,999 % bakterií, a pokud nebude chemicky znečištěná, každý se bude moci bez obav napít.

Nejde přitom o žádné rozměrné zařízení, ale kompaktní kousek hmoty o velikosti poštovní známky. Stačí jej hodit do transparentního kanystru s vodou kdesi v Africe a ten pak postavit pod přímé polední Slunce.

981244042 224111888
Pasivní destička díky nanotechnologiím zbaví vodu prakticky všech bakterií

Viditelné světlo a UV se pak už o vše postarají. Bílé světlo zareaguje s nanovrstvičkou na povrchu a speciální měděnou strukturou, která funguje jako pasivní katalyzátor vyrábějící peroxid vodíku, který konečně zabije veškeré zlořády. Zbytek zničí UV.

Vědci takto vyčistili uměle infikovanou vodu plnou bakterií (25 milionů) za dvacet minut, aniž by museli použít drahé elektrické zařízení nebo chemickou čističku (ať ve formě tablet, nebo sofistikovanějšího zařízení).

Zařízení by mohlo posloužit především v zemích třetího světa, které mají problém s nedostatkem pitné vody a tradiční technologie jsou příliš drahé a energeticky náročné.

Klobásu s fazolemi ale zatím podobným způsobem vyrobit neumíme.

Diskuze (28) Další článek: Hackli hackery NSA a chtějí milión Bitcoinů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,