Skoro gigahertz v pracovní stanici

Ty nejvýkonnější procesory se prakticky výhradně objevují nejprve v serverech, následně v pracovních stanicích a teprve pak v dalších modelech. Intergraph teď ohlásil dostupnost svých strojů s Pentiem III na frekvenci 933 MHz.
Zx10 ViZual Workstation a Zx Servery jsou nyní k dispozici se zatím nejrychlejším procesorem Intelu. Kromě gigahertze se dotýkající pracovní frekvence procesoru disponují tyto stroje 133MHz sběrnicí, grafickou kartou Intense3D Wildcat 4210 3D, čipovou sadou Intel i840 a jsou doplněny o firemní technologii Wahoo.

Pro koho se ale hodí takový výkon? Uplatnění podobných stanic je nejběžnější nejen v oblasti AEC či CAx, ale často i při zpracování videa či jiným médií, DTP, vizualizacích a dalších na vysoký výkon náročných oblastech. Jsou aplikace průměrné, náročné a extrémně náročné. U těch posledních už parametr ceny nehraje rozhodující roli a každé procento výkonu navíc se počítá k dobru, podle firemních (Intergraph) a zatím nezávislými testy neověřených zpráv jsou stanice s novým procesorem asi o 16 % výkonnější než jiné konkurenční modely na stejné čipové sadě.

Časová dostupnost není zatím přesně známá a na webu Intergraphu se trochu alibisticky uvádí informace ve smyslu „současně s dodávkami 933 MHz procesorů“. To je sice pochopitelné, bližší určení by ale jistě nebylo na škodu.

Váš názor Další článek: Hraji si, tedy nezlobím

Témata článku: , , , , , , ,