Skljarov stále v nejistotě

23. srpna 2001
test SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Sice už je venku na kauci, ale nesmí opustit Ameriku. Dnes mělo být u soudu první slyšení, ale bylo to odloženo. Nejistota tak zůstává.
6. srpna byl ruský programátor Dmitrij Skljarov propuštěn z vězení na kauci 50 000 dolarů. Stále ale nebyl zproštěn obvinění a nadále mu hrozí pokuta až půl miliónu dolarů a pět let ve vězení. Ač se původní iniciátor jeho zatčení - firma Adobe - již přidala na stranu těch, kteří by ho rádi viděli na svobodě, rozjetá mašinérie se zatím nezastavila.

Skljarovův obhájce stále jedná se státním zastupitelstvím ohledně zrušení celého procesu a snaží se odsunout první jednání u soudu, které by samo nastartovalo proces. Nyní bylo toto jednání odsunuto na 30. srpna a tak vzniká prostor pro další jednání. Státní zástupce se k tomuto nevyjádřil a není tak zatím jasné, zda bude skutečně proces se Skljarovem zahájen.

Skljarov mezitím poděkoval všem podpůrcům jeho propuštění. Připomněl, že není žádný superman, jen obyčejný programátor. Překvapilo ho, kolik lidí podpořilo člověka z jiné země, o kterém do té doby neměli ani potuchy.

I nadále tedy budou probíhat protesty za osvobození Skljarova, chystají se demonstrace, účast na soudním líčení, hnutí viditelně neslábne. Doufejme, že státní zastupitelství pochopí, že souzení Sklajrova nemá smysl. Ten se mezitím dostal do pozice mučedníka v boji proti kontroverznímu zákonu DMCA a jeho případné odsouzení by zcela jistě výrazně nepomohlo, naopak by mohlo celé věci jen a pouze uškodit.

Přesto se dnes bude u soudu mluvit kvůli porušování DMCA. Opět se totiž bude projednávat šíření DeCSS na webových stránkách, které je porušením DMCA.

Váš názor Další článek: test

Témata článku: ,