Skljarov osvobozen, může se vrátit domů

Zatčený ruský programátor stráví svátky již v rodinném kruhu, do Ameriky se ale bude muset na výzvu vrátit. Již ale jen jako svědek.
Po pěti měsících vynuceného pobytu ve Spojených státech byl ruský programátor Dmitrij Skljarov osvobozen a může se vrátit domů. Bude ale svědčit proti svému zaměstnavateli firmě ElcomSoft.

Skljarov byl zatčen v půli července po přednášce na hackerské konferenci DefCon, kde popisoval svůj program na odstranění ochrany u elektronických knih od firmy Adobe. Jeho zatčení vyvolalo mimořádný ohlas nejen v Americe ale i na celém světě a bylo katalyzátorem boje proti zákonu DMCA, který údajně Skljarov svou činností porušil. DMCA, který má již neodpáratelné přízvisko kontroverzní, zakazuje tvorbu, zveřejňování a prodej programů, které mohou sloužit k odstranění ochrany u chráněných programů či souborů. Společně se Skljarovem byla obviněna i jeho zaměstnavatel ElcomSoft, který zmiňovaný program prodával z Ruska do Ameriky i s využitím amerických severů.

Skljarov byl na kauci propuštěn v srpnu, doposud ale musel zůstávat v Americe a chystal se na soud, který měl podle posledních zpráv začít až za několik měsíců. V Kalifornii žil se svou ženo a dvěma dětmi a chtěl se vrátit zpět do Ruska.

Minulý týden bylo federálním soudcem podepsáno rozhodnutí, dle kterého se může Dmitrij vrátit zpět do Ruska a obvinění na něj vztažená se zruší. Soud s jeho zaměstnavatelem však bude pokračovat a Dmitrij musí být k dispozici jako svědek.

Po sérii špatných zpráv tu je tedy pozitivní signál, pro osvobození Skljarova byla drtivá většina veřejnosti včetně firmy Adobe, které iniciovala jeho zatčení. Pochopitelně soud proti firmě ElcomSoft teprve přijde na pořad dne a i když zde nejsou signály pro nevinu tak silné, je jisté, že tento proces bude precedentem pro pád či upevnění DMCA. Významnou roli v lobování za Sklajrova sehrála Electronic Frontier Foundation, která si díky svým postojům a vytrvalosti zajistila řadu příznivců.

Diskuze (8) Další článek: Objevte bohatství

Témata článku: , , , , , , , , , ,