Skener Scan Wit 2740S: výborný výkon za rozumnou cenu

Hned na úvod musím přiznat, že skener Scan Wit 2740S od firmy ACER mne příjemně překvapil. Patří do střední cenové úrovně a je přitom vybaven vším důležitým, včetně funkce ICE na odstraňování prachu a škrábanců.
Tento článek vyšel v časopise Computer 11/01 dne14. června 2001

Jindřich Špaček: K velkým výhodám patří i vysoké rozlišení – 2 700 dpi, velmi slušná denzita, hloubka barev 36 bitů, propojení přes rozhraní SCSI-2 (SCSI karta je součástí dodávky) a také příjemný ovládací software – MIRA PHOTO.

Skener má poněkud větší rozměry – 162 × 151 × 347 mm (š × v × h) a zajímavý způsob snímání. Při samotném snímání se nepohybuje skenovací lampa, ale adaptér s filmem, který se do skeneru vkládá z čelní strany. Po vložení adaptér automaticky zajede do skeneru. Při umísťování skeneru tedy počítejte s tím, že je před ním potřeba mít asi 30 cm volného místa.

Součástí dodávky jsou adaptéry na pásek filmu s maximálně šesti políčky a adaptér na čtyři diapozitivy v rámečku. Velmi kladně hodnotím tichý chod a rychlost snímání. Náhled je k dispozici po 12 sekundách, samostatné nasnímání při nejvyšším rozlišení a zapnuté funkci ICE trvá necelých 6 minut. Snímání se provádí přes ovladač TWAIN přímo do Photoshopu, který je dodáván společně se skenerem a programem PhotoExpress.

A ty barvy …

Velmi dobře funguje automatické nastavení barevnosti, kontrastu a jasu. Při snímání je na výběr z barevného negativu, pozitivu, nebo černobílého negativu či pozitivu. Je také možné vybrat konkrétní typ použitého filmu s přednastavenou filtrací z knihovny. Výběr filmů je však omezený a nejvěrohodněji mi vycházelo základní nastavení.

K dispozici je samozřejmě i možnost manuálního nastavení, jasu, kontrastu, barevnosti, výřezu apod. Při každé změně nastavení je k dispozici náhled na snímek bez korekce a s korekcí. Je tak možno ihned vizuálně posoudit provedenou změnu. Při testování se však osvědčilo používat automatické nastavení.

Tradičně nejlepších výsledků dosáhnete u diapozitivů. Výborně však vycházejí i barevné a černobílé negativy. U černobílých negativů a pozitivů nelze použít funkci ICE. Toto omezení však platí obecně pro všechny skenery vybavené touto technologií.

Přestože je tento skener určen spíše pro amatérské použití, mohu ho s klidným svědomím doporučit i do malých DTP studií. Upozorňuji však na to, že skener je kompatibilní pouze s počítači PC. Podporovány jsou operační systémy Windows 95/98/

NT4.0/2000. Samotná instalace není úplně jednoduchá, protože je třeba do počítače vložit SCSI kartu. V mém případě nedošlo při instalaci k větším problémům. Pokud chcete, aby snímání pro vás byla radost, nešetřete na hardwaru. Doporučuji rychlejší procesor a operační paměť alespoň 128 MB.

+ vysoké rozlišení
+ vysoká denzita
+ rychlé náhledy a snímání
+ funkce ICE
+ tichý chod
+ velké množství kvalitního softwaru v ceně
větší náročnost na prostor

filmový skener na 35mm film
Acer Scan Wit 2740S
Zdroj: Acer Computer ČR, Praha
Telefon: (02) 61 34 14 07
Cena: 20 045 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok
Parametry: kompatibilní s PC, propojení přes rozhraní SCSI 2, maximální rozlišení 2 700 dpi, hloubka barev 12 bitů na kanál (RGB), Windows 95,98, 2000, NT, dva adaptéry na filmy, SCSI řadič, rozměry 162 × 151 × 347 mm (š × v × h), hmotnost 2,6 kg

Diskuze (6) Další článek: Postup při tvorbě multimediálních titulů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,