Skartovačka na cédéčka

Stejně jako se skartovačka na papírové dokumenty stala již poměrně běžnou součástí kanceláří, může se jí nyní stát i skartovačka na cédéčka.
Stejně jako se skartovačka na papírové dokumenty stala již poměrně běžnou součástí kanceláří, může se jí nyní stát i skartovačka na cédéčka.

Že se vám to zdá až příliš přehnané? Zatím možná ano, ale doba, kdy bude nutné účinně likvidovat CD-R disky s citlivými informacemi, není nijak vzdálená. Zatím se taková cédéčka buď rovnou vyhodí, nebo v nejlepším případě poškrábou, přesto by někdo mohl chtít podívat se na nějaká cédéčka podrobněji a získat z nich citlivé informace.

Japonský Teac nyní představil novou skartovačku na cédéčka Crasher DC-201. Vypadá to jako netradiční externí CD mechanika, jejím účelem však není cédéčka číst, ale naopak poškrábat. Zrušení cédéčka trvá údajně 20 minut, což mi připadá jako poněkud dlouhá doba, je zde rozhodně prostor ke zlepšení. Cédéčko je zničeno mechanicky poškrábáním řadou vodorovných škrábanců. Důležité je, že Teac garantuje nečitelnost takto zničeného cédéčka.

Mám ale lepší tip na zničení. Pokud jste někdy zkoušeli ohnout cédéčko, víte, o čem mluvím. Cédéčko vydrží opravdu hodně, pokud je ale přehnete do výrazné podoby písmena U, ukázkově se roztříští na spousty malých dílků, které spolehlivě již nikdo neslepí – to by byl můj tip na skartovačku cédéček. Řešení Teacu je zřejmě tišší a možná někdo ocení, že zničená cédéčka drží pohromadě.

Rozměry Crasheru jsou 195×184×86 mm při váze 1,8 kg. Ohledně ceny, natož dostupnosti v Evropě nejsou zatím žádné informace. Zatím se tedy můžete bavit s kružítkem.

Diskuze (31) Další článek: Dnes by měl Apple uvést Mac OS X 10.1

Témata článku: ,