Síť NASA je prý děravá jako ementál

O amerických raketoplánech se často tvrdí, že je třeba před každou misí navštívit nejbližší muzeum kosmonautiky a vyžádat si zpět zapůjčené exponáty, které jsou třeba k hladkému startu. Podle zprávy bezpečnostního inspektora Paula Martina by však do muzea mohl směle zamířit i celý počítačový systém NASA včetně kritického letového velení. Platí to i o datové síti a serverech, které jsou místy chráněny hůře než účty školáků v zapadlé pohraniční jednotřídce.

nasa superpocitac.png
Tento superpočítač asi problémy mít nebude... I když, kdo ví?

V rámci šetření a zprávy je síť napadnutelná hackery a některé servery dokonce schraňují nešifrovaná uživatelská data a to včetně nešifrovaných uživatelských hesel. Běžnou praxí na internetu jsou přitom pouze kontrolní součty hesel – málokterá webová služba dnes ve své databázi eviduje vaše skutečné heslo.

Ačkoliv je zpráva s názvem Inadequate security practices expose key NASA network to cyber attack (kostrbatý překlad: Nevhodné bezpečnostní praktiky otevírají cestu ke kyberútoku na klíčovou síť NASA) podobná té z loňského roku, doposud se v NASA nic neděje a lepšího zabezpečení se jedna z nejnákladnějších amerických institucí dočká až v září.

Každopádně americký úřad pro letectví a kosmonautiku v tom není sám, svou malou aférku totiž nedávno zažil i McAfee, který měl zase nezabezpečenou svou vlastní webovou prezentaci.

Diskuze (11) Další článek: Facebook chce být v očích veřejnosti hezčí. Láká Obamova mluvčího

Témata článku: , , , , , , , , , , ,