Simple FTP Webcam: Domácí hlídač zdarma

Chcete mít o určitém místě pravidelný visuální přehled, ale řešení pomocí průmyslové kamery je pro vaše potřeby zbytečně drahé a nevhodné? Použijte svou webovou kamerku.

Princip programu Simple FTP Webcam je velice jednoduchý. Program skrze webovou kameru počítače zaznamenává její cílový prostor a fotografie z ní odtud posílá na FTP server, z nějž si je může uživatel kdykoli vyzvednout. Jednoduchá utilitka od slovenského autora dokáže velice snadno, nenáročně a zadarmo monitorovat bezpečnost vašeho majetku, nedotknutelnost citlivých informací či věrnost partnerky.

Nastavení do začátku…

Dříve, než se dostanete do hlavního a v podstatě jediného okna, je nutné na úvod v malém rámečku vyplnit informace o připojení k FTP serveru, na nějž se bude záznam z kamery uploadovat. Kromě adresy, loginu, hesla a adresáře ještě zadáte název souboru, který se bude na server ukládat. Odkliknutím se dostanete k táhlému oknu s hlavními ovládacími prvky aplikace.

sshot-1.png 
Info o FTP.

Zde je třeba nejdříve zvolit vstupní záření, které ihned poté začne v náhledu zobrazovat snímanou oblast. Určit si zde můžete kvalitu snímku, která pak bude ovlivňovat především velikost odesílané fotografie. Pokud plánujete uploadovat snímky často na server s omezeným diskovým prostorem, zvolíte spíše nižší kvalitu fotek. Menší korekce obrazu pak ještě můžete provést v nastavení kamerky, kde si lze pohrát s jasem, kontrastem, barevností apod.

sshot-2.png 
Náhled na hlídanou oblast.

…pak to hlídá samo

Klíčovým pro práci programu je ale především nastavení odesílání. To můžete nechat zcela na automatice, přičemž určíte frekvenci uploadu, pokud stojíte o pravidelné zasílání fotografií. Zvolit můžete buď interval deseti vteřin, nebo se dá navolit jiný na škále od jedné do deseti minut. Do odesílaného snímku můžete nechat vkládat i datum a čas jeho pořízení, stejně jako libovolný text, který dopředu vyplníte.

sshot-3b.png 
Nastavení kamery.

Úprava fontu je pak to poslední, co lze v programu nastavit. Obrázek si pak krom automatického uploadu můžete i prachsprostě manuálně uložit přímo na disk počítače. Ještě je možné si nechat zobrazit stále se aktualizující log, který zaznamenává FTP aktivitu, a tím se vyčerpávají dovednosti tohoto jednoduchého nástroje. Jako bezpečnostní pomůcka pro nenáročné se i vzhledem ke své ceně rozhodně vyplatí.

sshot-4.jpg 
Odeslaná fotografie.

stáhnout program Simple FTP Webcam 2.0 Licence: freeware, 766 kB
Autor: Desux5
Web programu: www.dexus5.com


Diskuze (9) Další článek: Vyzkoušejte open source projekty ze soutěže Microsoftu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,