SilverStone CW01-WDR: skříň s oknem pro Raptora

O speciální edici „prosklených“ disků Raptor X od Western Digital jste už asi slyšeli. Co ale s takovým diskem v obyčejné skříni? Společnost Silverstone přichází s originálním řešením, jak jednoduše vystavit na odiv kmitající hlavičky pevného disku.

Je to už nějaký čas, co společnost Western Digital uvedla na trh speciální edici „prosklených“ disků Raptor X. S uvedením nových disků mělo přijít i několik „Raptor X certifikovaných“ skříní od výrobců jako C3Case, CoolerMaster, Lian Li či Silverstone. A proč certifikovaných? K čemu by byl disk s okýnkem zakutaný někde v kleci mezi ostatními, že? Skříň, ve které bude Raptor X vidět, musí dovolit namontovat disk horní plochou ke stěně, skrz kterou bude vidět. Většinou tak Raptor při montáži skončí na své boční stěně.

Nejinak je tomu i u novinky CW01-WDR (R=čtečka paměťových karet) společnosti SilverStone Technologies. Jde určitě o odvážný počin, Raptor X totiž asi nepatří k nejprodávanějším diskům. Když k tomu připočtete, jaký je poměr prodaných desktopů ve formátu HTPC ve srovnání s klasickými towery nejrůznějších velikostí, a kolik majitelů Raptorů X je touží osadit zrovna do domácího kina, možná vás napadne, že to někdo u SilverStonu nemá v hlavě v pořádku a podobné skříně se nemůže prodat víc než pár kusů.

Na druhou stranu, kombinace disku Raptor X a skříně HTPC je natolik bláznivá a originální, že je velmi pravděpodobné, že bude mít jejich majitel unikátní počítač široko daleko.

Konstrukčně vychází skříň ze starší LC18 (to je hliníková sympaťanda se sedmipalcovým dotykovým LCD za bezmála dvacet tisíc, kterou jste mohli vidět v naší invexové reportáži). Přední panel je vyrobený z hliníku, konstrukce skříně je z 1,5mm hliníkových plechů. Do skříně lze osadit až šest 3,5" disků v interních pozicích, dále má jednu externí 3,5" pozici a dvě šachty pro 5,25" mechaniky.

 

Montáž Raptora X na místo, kde se u LC18 nacházel displej, je docela náročná, pokud chcete pod disky osadit ventilátory, můžete se nachystat, že budete muset odšroubovat celkem tři klece, ostatně - celý postup instalace najdete v pdf dokumentu Installation Guide na stránkách výrobce.

Dvojice 80mm ventilátorů ve dnu skříně u čela může ofukovat disky zespoda, teplý vzduch ze skříně odvádí dva 80mm větráky vzadu a ventilátor ve zdroji.

 

Přední konektory jsou pozlacené. Ve skříni je zabudovaná čtečka dvaapadesáti formátů paměťových karet.

Skříň má být u nás k dostání v průběhu listopadu za bezmála devět tisíc korun s daní.

Sivlerstone CW01-WD
material přední panel hliník, tělo 1,5mm hliník
barva černá
formát základní desky Standard ATX, Micro ATX
model SST-CW01B-WDR (black)
pozice pro mechaniky Externí 5,25" × 2
3,5" × 1
Vnitřní 3,5" × 6
systém chlazení spodek  2 × 80mm nasávací ventilátor, 2050rpm, 21dBA
zadní 2 × 80mm vyfukovací ventilátor, 2050rpm, 21dBA
boční

otvory pro ventilátor na chladiči procesoru a zdroji

rozšiřující sloty 7
přední I/O porty USB2.0 × 2
IEEE1394 × 1
1/ 4" audio jack × 1
1/ 4" MIC jack × 1
52-in-1 card reader
zdroj Optional standard PS2 (ATX)
hmotnost 6,2 kg
rozměry [mm] 425 (W) × 170 (H) × 443 (D)

Další listopadovou novinkou SilverStone je taktéž HTPC skříň GD01. Vyrábí se ve čtyřech variantách, s displejem nebo bez v černém i stříbrném provedení.

Základní konstrukce je z 0,8mm SECC ocelového plechu, hliníkový je pouze přední panel. Díky tomu je skříň o něco levnější, ale i tak se cena drží standardů SilverStone – téměř čtyři tisíce za verzi bez displeje a šest a půl tisíce za variantu s LCD a dálkovým ovládáním (model GD01MX) je pro našince stále ještě příliš vysoká, byť za slušnou skříň. 

 

Otvor v bočnici slouží stejně jako v prvním případě pro nasávání vzduchu pro chladič procesoru, na druhé straně pak pro nasávání vzduchu do zdroje v případě, že jej umístíte ventilátorem ke boční stěně.

Stejně jako v případě předcházející skříně je vybavena čtečkou paměťových karet, šesti interními pozicemi pro 3,5" mechaniky, (box na disky je navíc vystlaný materiálem pro snížení přenosu vibrací z disků na skříň), dvěma pozicemi pro 5,25" mechaniky a jednou 3,5" pozicí přístupnou zvenčí.  

 

GD01/GD01 MX
materiál Aluminum front panel, 0,8mm SECC body
barva černá, stříbrná
formát základní desky Standard ATX, Micro ATX
model SST-GD01B-R (black, card reader) SST-GD01B-MXR (black, multimedia, card reader)
SST-GD01S-R (silver, card reader) SST-GD01S-MXR (silver, multimedia, card reader)
pozice pro mechaniky externí 5,25" × 2
3,5" × 1
vnitřní 3,5" × 6
systém chlazení přední 2 × pozice pro 92mm nebo 80mm ventilátor
zadní 2 × 80mm ventilátor , 1800ot./m, 19dBA
boční 1 × pozice pro 80mm ventilátor
rozšiřující sloty 7
přední I/O Port USB2.0 × 2
IEEE1394 × 1
audio × 1
MIC × 1
52-in-1 card reader
zdroj Optional standard PS2 (ATX)
hmotnost 7 kg
rozměry [mm] 430 (W) × 170 (H) × 430 (D)

Diskuze (10) Další článek: Ke stažení: nové verze WinDVD a Windows Media Player

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,