Silicon Graphics snižuje ceny stanic

Příprava na svět Windows NT? SGI se chystá v nejbližších dnech ohlásit nové pracovní stanice, které...
Příprava na svět Windows NT? SGI se chystá v nejbližších dnech ohlásit nové pracovní stanice, které se budou honosit vyšší výkonností a nižšími cenami. Jedná se o stroje O2 s procesorem R10000/250 MHz, 64 MB RAM, 9 GB diskem a 17" monitorem s cenou okolo 15 000 USD. Současně bude snížena cena stroje O2 s čipem taktovaným na 195 MHz pod 10 000 USD, a stanice se starším procesorem R5000/200 MHz bude stát pod 6000 USD. SGI rovněž uvede nové stanice ve vyšší řadě Octane, ovšem rovněž za příjemné ceny.

Živě komentuje: je to především reakce na nedávno uvedené grafické stanice od Sun Microsystems, které jsou k mání za nebývale nízké ceny, a také určitá příprava na přechod na svět Windows NT (první stroje se objeví asi ještě letos). SGI je nyní v situaci, kdy je zatěžko dělat radikální rozhodnutí, protože hlavní produktová přestavba započne až na přelomu roku; tento tah má hlavně oživit prodej "entry-level" úrovně pracovních stanic, které se neprodávají zdaleka tak, jak firma očekávala. Je ještě nutné poznamenat, že firmu nedávno poměrně překvapivě opustili další špičkoví představitelé, viceprezident Bob Ewald a viceprezidentka dceřinky Cray Research. Snížení cen grafických stanic a zvýšení jejich výkonnosti určitě zákazníci uvítají, ale jako u všech unixových firem se chce říci "houšť a větší kapky".

Váš názor Další článek: Databáze Oracle zdarma; Novell má aplikační a vývojové prostředí; minimálně dvě české firmy již nabízejí řešení.

Témata článku: , , , , , ,