Blockchain

Šílenství pokračuje: Legendární video Charlie Bit My Finger se prodalo jako NFT za 16 milionů

Trendem posledních týdnů jsou dražby memů ve formě NFT, tedy speciálních tokenů na blockchainu. Zatím se prodávaly zejména statické obrázky nebo GIFy, postupně se přidávají i slavná videa: třeba Charlie Bit My Finger, svého času nejsledovanější záznam na YouTube. Hudebnímu studiu 3F Music se toto NFT podařilo získat za 760 999 dolarů, necelých 16 milionů korun.

Jde o to samé studio, které zaplatilo podobný balík peněz i za NFT Disaster Girl, dalšího populárního memu, který se v poslední době prodal jako digitální token. V případě Charlie Bit My Finger to ale bude mít větší následky.

Toto video spadá do éry „starého YouTubu“, kdy neexistovali YouTubeři s komerčními spoluprácemi, i reklamy bylo pramálo. Lidé přehrávali především humorná, ale nijak zvlášť sofistikovaná videa. Charlie Bit My Finger zachycuje malého chlapce, kterého kousne jeho mladší bratr a následně si stěžuje – i tolik stačilo k tomu, aby video nasbíralo 883 milionů zhlédnutí, což bylo jeden čas nejvíce na celém YouTube.

Právě z YouTube po prodeji NFT může Charlie Bit My Finger zmizet. Aktuálně je video nezařazené a v popisu uvádí, že se čeká na konečný verdikt.

3F Music, nový majitel, zatím neoznámil, co chce se záznamem podniknout. Podle aukčního webu mj. získal právo vytvořit parodii s oběma bratry. Ti už pomalu dospívají (15 a 17 let). Video jim do roku 2010 vydělalo tolik, že si jejich rodina mohla pořídit nový dům a je jisté, že dnes je částka mnohem větší.

Diskuze (1) Další článek: SN15: Prototyp Starshipu se vrátil do továrny. Nad jeho dalším osudem visí otazník

Témata článku: , , , , , , , , ,