Šílená vozidla 20. století: Podhuštěný Rolligon, kráčející sovětský bagr a tříkolka v kufru

  • Poválečný rozmach techniky stvořil hromadu bizarních strojů
  • Některé kráčely, jiné se zase podivně valily
  • Jeden takový dokonce napodoboval nafouklého mrože

Když Elon Musk před lety představil prototyp svého lehce post-apokalyptického elektrického automobilu Cybertruck, společnost se rozdělila na dva ostré tábory. Zatímco jedni začali vyplňovat předprodejní online formuláře, druzí si jen nevěřícně klepali na čelo s tím, že se jedná o nejbláznivější vůz, který se kdy dotkl asfaltové vozovky.

Ale pozor, tak tomu rozhodně není. Spíše naopak. Více než sto let automobilismu a k tomu divoká desetiletí studené války totiž zrodily dnes už zapomenuté exempláře, kterým Cybertruck nesahá ani po kotníky. Pojďme se na některé a nich podívat.

Kráčivý bagr

Samostatnou kapitolou s mnoha tisíci videi na YouTube je kráčivý bagr – v angličtině walking „spider“ excavator. Pod touto terminologickou zkratkou na internetu narazíte na nepřeberné množství strojů, které k pohybu nepoužívají pouze kola, ale i nejrůznější podoby hydraulických zdvihů a končetin.

Kráčivý bagr je jedním z nejbizarnějších vozidel současnosti:

Ty jim umožňují jak zdolání téměř libovolné překážky, tak obecně mnohem vyšší stabilitu a práci s rozložením těžiště ve složitém terénu.

Ve srovnání s těžebním bagrem ESH-6/45 jsou ale současné kráčivé bagry jen neškodné hračky. Ukážeme si ho na dalším listu

Diskuze (6) Další článek: Malování pro Windows 11 má více štětců a přidává kopírování napříč vrstvami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,