Šikovný pošťák z OS/2 i pro Windows

Jedním z méně známých poštovních klientů ve světě Windows, ale za to nejznámějším ve světě OS/2, je PMMail. PMMail vyniká obrovským množstvím funkcí při minimálních nárocích na hardware
Kdyby se provedl průzkum, jaký typ programu je v současnosti na počítačích nejpoužívanější, určitě se poštovní klienti umístí na prvních příčkách. V době, kdy se e-mail stává stejně všedním komunikačním kanálem, jako třeba telefon nebo klasická pošta, je velmi důležité vybrat si toho správného poštovního klienta. Některým postačí Outlook Express nebo pošta v Netscapu, ale ti, kteří s poštou pracují denně, ví, že s takovými jednoduchými náhražkami se nepracuje nejlépe.

Jedním z méně známých ve světě Windows, ale za to nejznámějším ve světě OS/2, je PMMail. PMMail vyniká obrovským množstvím funkcí při minimálních nárocích na hardware. Základní obrazovka je podobně uspořádána, jako je tomu například v Netscape Messangeru a ostatních poštovních klientech. Vlevo seznam složek a poštovních účtů, pravá část je pak rozdělena na část, kde se zobrazuje seznam zpráv ve zvolené složce a samotná zpráva. Nastavení barev, fontů a vůbec celý vzhled programu je plně v kompetenci uživatele. Můžete udržovat několik poštovních účtů najednou, přičemž každý se chová jinak - můžete si nastavit pro každý jiný zvukový soubor, který se přehraje, když přijde nová pošta, jiný podpis, filtry apod. Funkce pro filtrování jsou velmi propracované, stejně jako práce s externími editory, podpora programovacího jazyku REXX, kontrola pravopisu nebo rozšířené vyhledávání ve zprávách. PMMail podporuje mimo jiné i kódování pomocí PGP. Rovněž práce s kontakty je propracována - lze vytvořit několik adresářů a skupin, kterým pak můžete zprávy posílat.

Největším překvapením je ale rychlost. I s několika sty zprávami v jedné složce funguje PMMail svižně už na procesoru 486. Pro instalaci budete potřebovat asi 5 MB volného místa, což je myslím vzhledem k funkčnosti programu také solidní. Program můžete používat jak v OS/2, tak ve Windows a nemusíte si tak zvykat na odlišné poštovní klienty. Jediné, co nám zbývá PMMailu vytknout, je jeho neschopnost pracovat s diskuzními skupinami a absence podpory HTML zpráv. PMMail je velice kvalitní poštovní klient, který je k dispozici pro Windows i OS/2 za přijatelné peníze.

PLUSY/MINUSY
+ velké množství funkcí
+ rychlost
- nepodporuje diskuzní skupiny
- nepodporuje HTML zprávy

 

poštovní klient pro OS/2 a Windows PM Mail 2000
Zdroj: BluePrint Software Works
Cena: shareware, registrace cca 1600 Kč
Minimální konfigurace: OS/2 + TCP/IP, MS Windows 9x/Me/NT/2000

Diskuze (8) Další článek: PC kdekoli: podesáté

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,