Šifrované webmaily: i NSA je zde v koncích

Google, Yahoo i Microsoft mohou k vašim emailů přistupovat a využívat jejich obsah třeba k lepšímu cílení reklamy. Pokud se vám takové praktiky nelíbí, můžete zvolit šifrované emaily.
Kapitoly článku

Edward Snowden před necelými dvěma lety začal na veřejnost vynášet interní informace o fungování Národní bezpečnostní agentury NSA. Kromě rozpoutání intenzivní debaty o soukromí na internetu také nastartoval růst mnoha služeb, které uživatelům slibují ochranu před „špehováním“ samotnými poskytovateli. Jako příklady můžeme uvést úložiště Mega, za nímž stojí Kim Dotcom, nebo mobilní aplikaci Snapchat.

Samostatnou kategorií, které se věnuje stále větší pozornost, jsou šifrované e-maily. U těch běžných – od Googlu, Microsoftu nebo Yahoo – může poskytovatel používat obsah zpráv pro cílení reklamy a dalším reklamním účelům. Zprávy navíc nejsou ukládány v šifrovaném stavu a bezpečnostní agentury k nim mohou získat přístup, ať už soudní cestou, nebo třeba i jinak...

Na tuto problematiku zareagovalo hned několik společností, které začaly poskytovat e-mailové služby, ve kterých jsou zprávy v zašifrovaném stavu odesílány i ukládány na serveru. Ani samotný poskytovatel k nim tedy nemá přístup. Některé z nich jdou tak daleko, že se komunikace omezuje pouze na vlastní uživatele a na běžné e-mailové adresy zpráva odeslat ani nejde. Jiné umožňují zprávu odeslat ve formátu odkazu na zašifrovanou zprávu, kterou je možné přečíst s heslem.

Seznamte se se čtyřmi vybranými službami pro šifrované e-maily.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,