Šifrovací klíč v podobě USB zařízení

Japonská firma Iodata nabízí šifrovací klíč v podobě USB zařízení. Na tom by nebylo nic divného, ale jak je to u japonců zvykem, je zde unikátní design.

Ze slušnosti uvedu parametry klíče. Jmenuje se PCKey-1/USB. Jedná se o USB „krabičku“ velikosti 64 x 20 x 9 mm. Je opatřen USB konektorem a komunikuje protokolem USB 1.1. Podporuje operační systémy MS Windows 98 SE a MS Windows ME. Spotřebu má podle režimu 15 nebo 50 mA při napájecím napětí +5V. Jeho cena je stanovena na 9800 jenů.

PCKey-1/USB

Živě komentuje: Evropský i americký design je přece jen výrazně odlišný od asijského, jak dokazuje PCKey-1/USB. Před nedávnem jsem zde představil svérázné myši, které rovněž hrály všemi možnými i nemožnými barvami a hýřily i tvary. Na nedávném veletrhu CeBIT se tato asijská pestrost projevila jako obvykle naplno. Byly zde k vidění počítače i tak nemožných tvarů či barev nebo barevných kombinací, že nad tím zůstával evropský mozek stát a vkus si raději vzal dovolenou. Vystavovatelé však byli nadšeni, jak krásně barevné a pestré jejich počítače jsou. Pravdou je to, že to ocení například děti. Přece jen do pestrého dětského pokoje se víc hodí barevný počítač ve tvaru medvídka než nějaká šedivá a nudná věž.

Vraťme se zpět k šifrovacímu klíči. Ten svým tvarem připomíná běžný klíč s plastovým rozlišovačem. Na jednu stranu se úporně bráníme čemukoli barevnému, abychom náhodou nebyli nařčeni z nevkusu, na druhou stranu se mezi klasickými klíči do dveří tento elektronický docela dobře ztratí. Právě tyto integrace elektroniky do běžného života jde asijcům skvěle, takže se máme alespoň v něčem co učit.

Diskuze (2) Další článek: Windows XP nakonec budou mít podporu USB 2.0

Témata článku: , , , , , , , , ,