Shut up! - část 3/ 3 - regulace otáček

V tomto dílu se zaměříme na problematiku snižování hlučnosti počítačových sestav pomocí snižování otáček větráků (ať již na chladiči procesoru, u pomocných větráků či ve zdroji). Stručně zde probereme jak jednoduché pasivní postupy, elektronické regulátory otáček tak i tepelně (termistorem, tepelnou diodou) řízené regulátory.
Kapitoly článku

Jsou nepochybně "vyšší školou" aktivního chlazené. Zároveň je třeba říci, že se v PC technice vyskytují již dávno - používají se v "inteligentních" ATX zdrojích, kde řídí otáčky větráku v závislosti na teplotě procházejícího vzduchu. Takový způsob regulace prakticky zohledňuje jak klimatické podmínky, tak teplotu uvnitř skříně.

Primárně lze tuto metodu použit k odvětrávání skříně a chlazení zdroje - po navrtání teplotního čidla do těla chladiče je možno uvažovat o i tak choulostivé věci, jakou je přímá teplotní regulace otáček chladiče procesoru. Zde jde totiž opravdu do tuhého - špatné seřízení může způsobit přehřívání procesoru (tím bychom přinejmenším ohrozili jeho stabilitu). Nepříjemná by mohla byť jen opožděná reakce na okamžité vyšší teplotní zatížení, ve chvílich, kdy procesor je v jednom okamžiku v relativním klidu, a chvíli poté již jede na 100%.

Zajímavé obvody jsem našel "u pavouka" (email: pavouk@comp.cz)

Řešení na bázi termistorů

Na tomto schématu (odkoukáno ze zdroje DTK) se používá negativní termistor NTC (tj. termistor s negativní teplotní charakteristikou, při zvýšení napětí klesá jeho odpor - tento druh termistorů je běžněji k dostání) k řízení tranzistoru Q8 a potažmo i Q9 (výkonový NPN typ). Všimněte si kondenzátoru C41 - ten se po zapnutí nabíjí (a tak prakticky na okamžik přemostí termistor) a na výstupu se objeví téměř plné "rozjezdové napětí" - jednak se do pohybu uvede vzduch který poté budeme měřit, jednak se roztočí ventilátor, který - mezi námi - by se rozhodně měl otáčet stále - i když například jen minimálními otáčkami. Odpor na výstupu je zapojen paralelně k tranzistoru (snižuje proud 

Obdobné zapojení - viz. výše - dodal (obkreslil ze zdroje?) Ales ZIKA. Je předchozímu velmi podobné, jen používá "pozitivní" termistor a rozdílné tranzistory - Q1 (BC337) je NPN, Q2 (BC327) je typu PNP. Kondenzátor zde plní tutéž "rozjezdovou" funkci. Téměř stejné zapojení používá PajaX (zapojení je zde: regulátor včetně plošného spoje):

Poznámka: V praxi by bylo vhodné nahradit R1 trimrem - kvůli seřízení.

Pokračování záhy...

joro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,