Mapy | Wikipedia

Sheldonova navigace přichází. Přečte vám z Wikipedie zajímavosti o městech a místech

Patříte-li k pravidelným divákům seriálu Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory), možná si vzpomene na 13. díl šesté sezóny, ve kterém Sheldon upravil navigaci tak, aby vyprávěla zajímavosti o místech podél cesty. Nyní si něco podobného můžete vyzkoušet i vy díky webové aplikaci Road Trip.

Za aplikací Road Trip stojí Malte Ubl – vedoucí projektu Accelerated Mobile Pages (AMP) u Googlu. Webová aplikace detekuje polohu uživatele a pomocí hlasové syntézy předčítá odpovídající články z Wikipedie. Uživatel se tak může dozvědět všechna dostupná fakta o historii i současností místa, kterým prochází nebo projíždí.

Stačí stisknout tlačítko Start the road trip, aplikace následně zjistí aktuální pozici, najde nejbližší zajímavé místo a začne číst článek z Wikipedie. Bohužel (zatím?) ovládá jen angličtinu a o případné lokalizaci do dalších jazyků zdroje mlčí. Zatímco na telefonu s Androidem detekce polohy fungovala bez chyby, na notebooku s Windows 7 bylo nutné zvolit ji ručně z mapy.

Uživatel má k dispozici možnost pozastavit a opětovně spustit čtení, přeskočit odstavec či přejít na další článek. Články jsou vybírány s ohledem na důležitost, takže při našem testování jsme si jako první mohli vyslechnout článek o Ostravě, následně o městské části, a nakonec o zajímavých objektech, jako jsou kostely, sportoviště či řeky.

Webová aplikace Road Trip
Webová aplikace Road Trip

Systém však není perfektní – podle komentářů na Twitteru byl například obyvatelům města Vienna ve Virginii předčítán článek o Vídni v Rakousku. Podobně lidé v Cambridge v New Yorku poslouchali texty o Cambridge ve Spojeném království. S největší pravděpodobností jde o to, že aplikace bere první článek, který se objeví ve výsledcích vyhledávání na anglické Wikipedii.

Aplikace Road Trip by měla fungovat v prohlížečích Google Chrome, Mozilla Firefox a dalších, podporujících určování polohy a syntézu řeči. Je postavena na webové platformě Glitch, kterou koncem roku 2016 spustila firma Fog Creek.

„Vytvořil jsem tuto aplikaci pro sebe, protože jsem často cestoval přes různá místa a říkal jsem si, že by bylo hezké se dozvědět o nich více, když nemám nic lepšího na práci než sedět za volantem,“ uvedl Ubl pro The Verge. V současnosti pracuje na opravách nahlášených chyb.

Diskuze (3) Další článek: Bezdrátová sluchátka jsou fenoménem: chcete ta nejlepší? Otestovali jsme jich rovnou 18

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,