Sharp Mobilon Tripad: Počítač budoucnosti již dnes

16. března 1999
Computer 5/99 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Počítač Sharp Mobilon Tripad PV-6000 je jedním z prvních zařízení poháněných Windows CE 2.11. Vypadá ale,jako by k nám propadl časovou dírou z budoucnosti.
Počítač Sharp Mobilon Tripad PV-6000 je jedním z prvních zařízení, které vypadají jako pomenší notebook, ale když je zapnete, během okamžiku z displeje vyjukne prostředí systému Windows CE 2.11. Jde o počítač třídy HPC Professional.

První věcí, která uhodí do oka, je jeho design. Tripad je opravdu počítač, který může být ozdobou pracovního stolu.

Netradiční oddělení klávesnice od displeje kloubovým závěsem je výtvarně i funkčně velmi dobrým řešením. Tripad se díky tomu může rozložit třemi různými způsoby: jako běžný notebook, jako tablet, kdy se zařízení ovládá pouze perem, nebo do podoby stojánku vhodného například pro prezentace. Mírnou nevýhodou tohoto řešení je způsob manipulace s otočným displejem; rozevírání jde zkrátka poměrně ztuha.

Displej Sharp Mobilon Tripad je sice trochu "pomalejší" (okna a dialogy mizí trochu pomaleji, než by bylo ideální), ale tuto drobnost bohatě vyvažuje jeho tlaková citlivost. Tripad je možné stejně jako většinu ostatních počítačů s Windows CE ovládat perem.

Ačkoliv klávesnice nedosahuje kvalit notebooků a její tvar je hodně poplatný designu počítače, není těžké si na ni zvyknout; za krátký čas jsem na ní psal téměř stejně rychle jako na klávesnici plnohodnotné velikosti. Jen je škoda, že před klávesnicí není plocha pro položení rukou při psaní. Teď, když sedím v křesle s Tripadem na kolenou, by se velmi hodila, psaní bez podpory rukou unavuje.

Tripad pohání procesor MIPS, paměť o velikosti 16 MB je možné rozšířit pomocí PC karty typu II, nebo paměťovou kartou typu Compact Flash. S osobním počítačem přístroj komunikuje prostřednictvím sériového portu, pro další zařízení je určeno infračervené rozhraní nebo interní modem.

Se zařízením, jehož systém je lokalizován společnosti Porftolio, se dodává množství softwaru, další programy je možné najít na Internetu. Jeho cena je 41 500 Kč bez DPH.

Sharp Mobilon Tripad PV 6000 zapůjčila společnost Portfolio (http://www.port-home.com, tel./fax: 02/691 11 63).

Váš názor Další článek: Computer 5/99

Témata článku: , , , , , ,