SharedView: Sdílejte svou plochu přes internet

Určitě to znáte. Kamarádovi zase nejede ICQ a potřebuje poradit. Namísto složitého vysvětlování se jednoduše připojte na jeho plochu. SharedView od Microsoftu to zvládne levou zadní.

Mnozí z vás jistě znají tu situaci, kdy se vám na telefonu ozve kamarád, který se nemůže připojit na ICQ nebo k FTP serveru a neví, co má dělat. Obrátil se na vás, spoléhá ve vás a je záležitostí pouze vaší nátury, jestli s ním strávíte svůj drahocenný čas a problém vyřešíte, nebo jej diplomaticky odkážete na někoho jiného.

Pokud tyto situace věrně znáte, dobře víte, že člověk na druhé straně zpravidla není ani pořádně schopen vysvětlit, v čem je problém a připadá mu zcela přirozené, že vy přeci víte, proč „ten lísteček v ICQ není zelený“, jelikož čtete Živě.cz a jste tedy zkušený geek. Marně vysvětlujete, že počítač a jeho operační systém není kalkulačka s předem jasně daným výčtem všech možností a že problém může mít velmi snadné řešení, pokud se vám dostane skutečně kvalitních informací.

Vypůjčete si kamarádovu plochu

V takových případech zpravidla buď zkoumáte a hledáte na svém počítači, nebo si kamarádovu plochu na chvíli půjčíte, nainstalujete si některý ze správců vzdálených ploch. Je jich mnoho, téměř všechny umí naprosto to samé a tak se liší jen v ovládání a samotné otázce propojení jednoho počítače s druhým.

Vedle tradičních a už docela letitých prográmků jako třeba Remote Administrator (prostě starý dobrý Radmin) dnes máte na výběr i z mnoha skutečně přátelských aplikací, kdy nemusíte znát ani IP adresu vzdáleného počítače, k připojení se totiž použije společná správa uživatelských účtů – spojení tedy zajistí webový server a nějaká ta registrace vaší identity.

Yuuguu, Live Mesh a Acrobat.com

Loni jsem psal o docela slušném prográmku Yuuguu, který se umí spustit i uvnitř Java appletu ve webovém prohlížeči, do řešení problému se tedy může zapojit kdokoliv na internetu, komu dáte právo. To samé v poněkud robustnější formě pak zvládne i Live Mesh od Microsoftu a Acrobat.com od Adobe.

yuuguu.png  connectnow.png  livemesh.png
Práce se vzdálenou plochou cizího počítače pomocí systému Yuuguu, Acrobat.com a Live Mesh

Microsoft SharedView

Tak trochu na pozadí zájmu veřejnosti ale Microsoft už nějaký pátek (vlastně dva roky) vyvíjí skutečně velmi velmi jednoduchou práci se vzdálenou plochou, která je postavená na Windows Live ID. Drobný prográmek se jmenuje SharedView a umí propojit až patnáct lidí. To znamená, že kamarádovi může nefunkční ICQ v reálném čase opravovat dalších čtrnáct diváků, kterým vedle samotného přístupu k ploše vypomůže i jednoduchá diskusní nástěnka.

startovani.png  ucastnici.png  chat.png
Základní rozhraní s unikátním URL pro připojení ostatních, seznam připojených účastníků a jednoduchá diskuze

Nemusíte sdílet celou plochu

SharedView se od ostatních programů liší propracovanou politikou práv. Vybraným osobám totiž můžete propůjčit buď celou pracovní plochu a práci s myší, nebo jen určitý program, který vyberete z nabídky. V takovém případě se bude ostatním streamovat pouze obraz z tohoto okna. Zároveň platí, že jakmile se dotknete myši, práva k ovládání se okamžitě přeruší a rádcové se budou moci jen dívat.

vyber sdileni.png  sdileny.png  totalcmd_nasdileny.png
Výběr aplikace ke sdílení, podoba plochy na vzdáleném počítači a okno se sdílenou aplikací

A nakonec ještě jedna drobnost. Skrze SharedView můžete sdílet i soubory. Je to sice jen vedlejší doprovodná funkce a program vám ke všemu dovolí nahrát v jednom kroku pouze jediný soubor, může se to ale hodit. Soubory se nahrají do společného seznamu, odkud si jej může každý z účastníků stáhnout.

vzdalena plocha.png  sdilena plocha 2.png
Podoba plochy na vzdáleném počítači a její sdílená podoba

Nedotažené nápady

A co lze programu vytknout?Jelikož SharedView disponuje možností sdílet obraz i z pouze vybraného programu, nebylo by od věci, kdyby se dalo takových pohledů sdílet více a vznikl by tak jakýsi bezešvý mód, který se dnes používá u desktopové virtualizace. To je ale zatím nemožné. Pokud zároveň budete sdílet okno jen jediného programu, nikoliv celé plochy, budete mít pocit, že skutečně pracujete s programem, nikoliv pouze s jeho obrazem a budete mít tendenci používat třeba funkci drag&drop. To je ale samozřejmě také nemožné, veškerou datovou interakci vyjma sdílení obrazu totiž můžete realizovat právě pouze pomocí jednoduchého sdílení souborů. Přitom by to bylo úžasné – představte si, že byste přetáhli soubor obrázku ze své plochy do okna s Průzkumníkem, který by ovšem ve skutečnosti běžel na počítači vzdáleném stovky kilometrů. Na takovou interakci si budeme muset ještě počkat.

informace o sdileni.png  pripojovani.png  sdileni souboru.png
Informace o sdílení, připojování dalšího účastnka a jednoduchá nástěnka pro společné sdílení souborů

Microsoft SharedView je jednoduchý program, který ovšem svou jednoduchostí zpřístupní práci se vzdálenou plochou širokým masám. Je drobný, nezatěžuje systém zbytečným balastem a od vás bude vyžadovat pouze registraci Live ID účtu. Nic víc. Až tedy příště kamarádovi nebude svítit „zelený lísteček“, řekněte mu, ať si stáhne SharedView.

stáhnout program Microsoft SharedView 1.0 Licence: freeware, 3,2 MB
Autor: Microsoft
Web programu: www.sharedview.com


Diskuze (55) Další článek: Nová Opera Widgets: miniaplikace bez nutnosti spouštět Operu

Témata článku: , , , , , , , ,