Seznam.cz představil vlastní internetový prohlížeč!

Už má hromadu vlastních webových služeb, ale teď už i vlastní nástroj, ve kterém je můžete provozovat. Seznam.cz vyvinul internetový prohlížeč pro Windows, OS X a Android.

Česká internetová jednička přišla s vlastním internetovým prohlížečem. Inspirována úspěchem loni uvedené aplikace pro Android, která je založena na vyhledávání na Seznamu a de facto už internetovým prohlížečem je, dnes firma přichází s vlastním prohlížečem nejen do mobilů, ale i pro počítače s Windows a OS X.

Seznam (03).jpg 
To je on. Internetový prohlížeč od Seznamu

Hlavně jednoduše

Internetový prohlížeč nemá žádný speciální název. Je to prostě „český internetový prohlížeč od Seznamu“ a interně se mu říká „Esko“, podle loga s písmenem S. Zaměřuje se na přehlednost, jednoduchost, rychlost a bezpečnost.

Prohlížeč běží na jádře Blink, což je odvozenina Webkitu, na které staví Google svůj Chrome a také jej používá Opera. Se zobrazením stránek tedy nebude mít žádné problémy a rovněž rychlosti vykreslování není co vytknout.

Seznam (04).jpg  Seznam (06).jpg 
Po otevření nového panelu uvidíte karty nejnavštěvovanějších (nebo připnutých) stránek a nad nimi banner s výpisem zprávy na Novinkách • Možností nastavení je 8 (slovy: osm), a to je do toho započítána i volba výchozího prohlížeče

Důraz na jednoduchost připomíná počátky Chromu. Máme zde adresní řádek sloučený s vyhledáváním (lze v nastavení oddělit), možnost otvírání stránek v panelech, seznam oblíbených položek, seznam historie, a to je asi tak všechno. Na kartě nastavení je všeho všudy osm položek.

Seznam (10).jpg Seznam (11).jpg Seznam (12).jpg 
Oblíbené položky můžete mít v liště pod adresním řádkem nebo v bočním panelu • seznam historie navštívených stránek • seznam stažených souborů, v tomto případě prázdný

Doplňky brzdí a mohou být nebezpečné...

Prohlížeč má jako výchozí (domovskou) stránku nastaveno Seznam.cz, což nemůžete změnit. Na nově otevřeném panelu už se zobrazují rychlé přístupy k nejnavštěvovanějším stránkám, které si můžete napevno ukotvit, nad mozaikou dlaždic se ale bude zobrazovat banner se zprávami z Novinek. Nelze instalovat doplňky, nefunguje synchronizace oblíbených položek a hesel mezi zařízeními, marně byste hledali anonymní režim 

Něco navíc prohlížeč od Seznamu přece jen umí. Například ukládání hesel a import oblíbených položek a hesel z jiných prohlížečů, dokáže si pamatovat poslední otevřené panely po zavření aplikace a možná jako prevenci proti možným byrokratickým regulím není vyhledávání na Seznamu jedinou možností, ale můžete si zvolit i Google nebo Bing. A znovu připomenu i možnost rozdělit sloučený adresní řádek na separátní vyhledávací pole.

Seznam (07).jpg  Seznam (09).jpg 
Je libo oddělené vyhledávací pole? Může být!

„V jednoduchosti je síla a v případě internetových řešení to platí více než kde jinde,“ řekl k cílení vývoje Lukáš Kovač, produktový manažer, který má Seznam.cz prohlížeč na starosti. A proč v prohlížeči chybí doplňky, které v jádru na jednoduchosti nemusí ubrat, ale mohly by zvednout oblibu i u pokročilejších uživatelů internetu? „Prim pro nás kromě jednoduchosti hraje i on-line bezpečí. A protože víme, že hodně rizik číhá na běžné uživatele právě v podobě instalace doplňků, úplně jsme možnost jejich přidávání odstranili. Díky tomu nemusí mít lidé strach z jakéhokoliv nevítaného hosta a zároveň tím zaručíme rychlost celého systému,“ vysvětlil Lukáš Kovač.

Seznam (15).jpg Seznam (16).jpg 
Ve výchozím stavu ukazuje adresní řádek jen doménu. Až po kliknutí se dozvíte celou adresu stránky

Prohlížeč je na světě v první verzi a vývoj pokračuje. Hodně mohou změnit i samotní uživatelé, protože Seznam v posledních letech hned několikrát ukázal, že poslouchá zpětnou vazbu a své leckdy odvážné inovace dokáže přizpůsobit. Přímo v prohlížeči je formulář k odeslání nápadu či připomínky.

Seznam (14).jpg 
Seznam naslouchá. Co bude lidem chybět, to přidá.  

„Práce na prohlížeči rozhodně nekončí. Během testování první verze objevíme určitě řadu věcí, jež budeme chtít změnit nebo opravit. Abychom naše uživatele co nejméně zatěžovali, veškeré aktualizace poběží na pozadí,“ upřesnil Lukáš Kovač.

461371600 625877792 330101155  
Nechybí funkce přibližování. Ta je skryta pod klávesovou zkratkou ctrl + klávesy plus nebo minus, ale to už je snad dostatečně zažíté • A občas lze narazit i na „dětské nemoci“, třeba když se místo stránky zvětšovalo a zmenšovalo rozhraní prohlížeče
Seznam (03).jpg Seznam (05).jpg 
​Seznam.cz a Živě.cz v seznamáckém prohlížeči  

Seznam nabízel prohlížeče s vlastní značkou už v minulosti. Ale vždy to byly jen přizpůsobené verze hotových internetových prohlížečů, nebo doplňky pro ně. Tentokrát je tu ale zcela nový program. Chcete ho vyzkoušet? Stahujte zde: www.seznam.cz/prohlizec K dispozici je verze pro Windows a OS X, rovněž mobilní verze pro Android (stávající aplikace vyhledávače se na nový prohlížeč aktualizuje). Mobilní verze pro iOS je zatím v přípravě.

Seznam (01).jpgSeznam (02).jpg 
Instalace je triviální jako celý prohlížeč
Diskuze (133) Další článek: Internetem se šíří Windows 10 s funkční Cortanou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,