Android | Seznam.cz | Alza.cz | Smartphone

Seznam začal prodávat „svůj“ telefon. Napěchuje ho aplikacemi, vyrobí ho Samsung

Seznam.cz se pochlubil, že ve spolupráci se Samsungem a Alzou nabídne svým uživatelům speciální telefon. Rozbouřené fantasie o české odpovědi na Google Pixel však zchladí skutečnost, že se jedná o běžný Samsung Galaxy A40, který má pouze lehce upravený software. V rámci úvodního nastavení si budete moci nastavit, že jako výchozí budou všechny služby od Seznamu.

Nová seznamácká edice Galaxy A40 nabídne identický hardware jako klasický model od Samsungu. Očekávat tak můžete například 4 GB RAM, 64GB interní úložiště a 5,9palcový displej s kapkovitým výřezem v horní části. Hlavní odlišení je tak v softwarové části. Kompletní specifikace najdete přímo na stránkách Seznamu.

Telefon po zapnutí dá na výběr, zda chcete používat klasickou verzi včetně nadstavby Samsung Experience, či si ji doplnit právě o aplikace od Seznamu, které se zároveň nastaví jako výchozí. Najdete zde firemní prohlížeč, Mapy.cz, Email.cz, Seznam Zprávy či jízdní řády. Chybět nebudou ani další aplikace jako jsou Novinky.cz či Zboží.cz.

Dalším krokem může být i vlastní telefon

Celé zařízení běží na klasickém Androidu 9 Pie a předinstalované jsou samozřejmě i klasické aplikace od Googlu včetně Obchodu Play. Celkově se tak liší hlavně jen úvodní možností výběru, zda chcete používat služby od českého Seznamu.

Seznam se dlouho snaží dostat i na mobilní platformy, kde dlouhodobě kraluje Google. Tímto krokem se tak snaží alespoň částečně dominanci nabourat, místo řádného útoku se ale jedná pouze o lehké oťukávání. Telefon bude zprvu dostupný pouze skrze prodejní síť Alzy, až poté se rozšíří dále.

Seznam každopádně uvádí, že se nejedná zcela o finální řešení a chtěl by jít ještě dále. Těžko říci, zda pokukuje po vlastní verzi Androidu, či jen třeba upraveného od některého z výrobců, ale se svými předinstalovanými aplikacemi.

Diskuze (25) Další článek: Tohle zatím Google neumí: Bing Mapy přinášejí záběry z dopravních kamer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,