Seznam: novinky nepovíme, ale pár zajímavostí ano

Dnešní den byl opravdu bohatý na tiskové konference – společná konference Microsoftu, Českého Telecomu a Eurotelu, protestní tiskovka Tele 2 a také mini-tiskovka Iva Lukačoviče v sídle jeho společnosti – na kopci nad Prahou, kam se lze normálně dostat leda tak po překročení bludného kořenu.

Giga kam se podíváš

S gigabajtovým e-mailem vypálil Seznam české konkurenci celkem slušně rybník. Zatímco Centrum s velkou pompou a úzkou skupinkou vybraných betatesterů (zejména novinářů) připravuje svůj vlastní gigamail se zcela novými funkcemi, Seznam se zaměřil především na samotnou velikost schránky – v prosinci umožnil zvýšení kapacity na 250 MB zasláním tříkorunové SMSky a nyní přichází se schránkou o velikosti 1010 MB.

Ani tu uživatel nezíská zadarmo, ale musí si ji nejprve aktivovat zasláním krátké textové zprávy. To není z důvodu, že by Seznam hledal nový zdroj svých příjmů, ale jako ochrana před různými, převážně zahraničními individui, která e-mail Seznamu využívala k nekalým účelům. S aktivací pomocí SMS zprávy má Seznam zkušenost již ze služby Sweb, kde po zavedení tohoto systému prakticky vymizely stránky s nelegálním obsahem.

S e-mailem má Seznam vůbec velmi dobré výsledky. V době, kdy se na televizních obrazovkách objevila reklama s miminama (...e-mail na celý život), stoupl počet registrací na 6-7 tisíc denně. Při nedávným obtížích konkurenční služby Email.cz se počet registrací pohyboval až u čísla patnáct tisíc denně. Průměr je však o pět tisíc nižší, cca deset tisíc nových e-mailových schránek každý den, z nichž zhruba u šesti tisíc je aktivována gigabajtová velikost.

Došlo také k vylepšení antispamového filtru. Ten nyní funguje za výrazného přispění samotných uživatelů, kteří označují spamové zprávy a tím pomáhají systém „učit“ rozeznávat dobré a špatné zprávy. Během prezentace Lukačovič tuto funkci prezentoval jako unikátní na českém internetu, ale třeba Centrum ji uživatelům svého e-mailu nabízí již delší dobu. Omluvou pro IL budiž to, že konkurenční službu nejspíše nepoužívá.

Co určitě potěší náročnější uživatele je připravovaná možnost vybírat poštu pomocí protokolu IMAP4. Ten umožňuje pracovat s poštou „vzdáleně“, tzn. se zprávami pracujete v poštovním klientu, ale ty přitom zůstávají na serveru. Podle Iva Lukačoviče je toto řešení natolik technicky náročné, že programátoři musí připravit vlastní mechanismus práce s tímto protokolem. Vzhledem k nákladům se nebude jednat o volně dostupnou službu, ale naopak o placený přídavek. Zatím se počítá s cenou 10 Kč měsíčně.

Ke změně dojde také u maximální možné velikosti posílaných příloh. Ze stávajících dvou megabajtů dojde v brzké době ke zvýšení limitu. Finální možná velikost příloh by se měla pohybovat okolo 13 MB.

Zajímavá jsou čísla o způsobu, jakým uživatelé se schránkou pracují – z cca 400 tisíc denních návštěvníků jich přes 340 tisíc čte poštu pomocí www rozhraní, zbytek používá POP3 protokol.

Otázka: Netipovali byste obrácený poměr v přístupu k e-mailu?

Nové služby

Veselé bylo povídání o nových službách, kdy jsme se sice dozvěděli, že na konce února, půlku března, konec března a půlku května Seznam připravuje zcela nové služby i inovace stávajících, které zamíchají TOP 10 českých serverů, ale o co jde, to zůstalo skryto.

Seznam je bezesporu úspěšnou firmou. Díky svému podílu na trhu dokáže uvést v život prakticky jakýkoliv alespoň trochu smysluplný projekt. Problémy mohou přijít ve chvíli, kdy je nutno zajistit ziskovost takového projektu. To je již těžší a odkaz na titulní stránce vyhledávače zpravidla nestačí. Uvidíme, nakolik se Seznamu bude dařit v budoucnu. Zatím, zdá se, vychází téměř vše.

Diskuze (26) Další článek: HP, Czech On Line mají nové šéfy, Telecom nového člena představenstva

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,