Seznam DVD: česká evidence pro filmové fandy

Programy pro evidenci filmových sbírek jsou mezi filmovými fanoušky značně oblíbené. Umožňují totiž skoncovat s nepřehledným seznamem v sešitě nebo na listech čtverečkovaného papíru. Snadné vyhledávání a především načítání podrobných informací z internetu, které lze později i vytisknout, usnadňují evidenci. Vyzkoušejte zajímavý a český program Seznam DVD.

Plusy / minusy
+ provázanost s internetem
+ export do Excelu
+ sledování zápůjček
– podpora více monitorů
– okna nelze zavřít křížkem
– obrácené pořadí potvrzovacích
a odmítacích tlačítek

U nově vznikajících evidenčních programů si nelze nevšimnout, že již začínají ignorovat filmy na videokazetách. Také program Seznam DVD slouží především k evidenci filmových dévédéček. Nicméně podporu pro další média (VHS, filmy v DivX apod.) také v programu najdete. Nabízí jednoduché ovládání, zobrazování statistických informací, spolupracuje s internetovou databází a umožňuje jednoduše evidovat půjčované filmy a seznam zákazníků půjčovny. Použít jej však můžete bez obav i doma, nejde o speciální program určený pro videopůjčovny.

Po prvním spuštění programu je nutné vytvořit novou databázi. Stačí vyplnit stručné údaje o majiteli a cestu k souboru s databází. Databází můžete mít libovolné množství, což umožňuje lepší třídění velkých sbírek. Po prvním spuštění neregistrované verze si všimnete reklamní plochy, která po zakoupení plné verze programu zmizí. Zároveň se dozvíte, jaké nové funkce se v programu po registraci aktivují. Konkrétně jde o načítání informací o filmu z internetu – v neregistrované verzi program nabídne pouze filmy Pupendo, Želary a Gladiátor. Bez registrace běží program v režimu Lite, který je kromě zmíněného načítání z internetu a reklamy plně funkční.

Neregistrovaná verze zobrazuje reklamní panel

Seznam DVD je rozdělen na několik částí. Těsně pod programovou nabídkou se můžete přepínat mezi přehledem filmů, detailním zobrazením, půjčovnou a záznamy o provedených akcích. Zatímco přehled filmů zobrazuje pouze nejnutnější informace potřebné k tomu, abyste získali přehled o svých filmech, detailní zobrazení nabízí pohromadě veškeré dostupné informace o vybraném filmu.

Namísto klávesnice použijte internet

V přehledu filmů můžete přidávat nové záznamy a upravovat stávající. Všechny informace o filmu jsou zobrazeny v tabulce. Tu si můžete přizpůsobit přeskupením sloupečků – použijte k tomu pravé tlačítko myši, levé slouží pro seřazení záznamů podle abecedy. Okno pro přidání nového záznamu nabízí klasické informace. Vyplnit si můžete popisek k filmu, seznam herců, jména režiséra, kameramana, scénáristy, producenta a dalších členů filmového štábu. U položek, kde se předpokládá, že spolupracovalo více lidí, je možné vložit více záznamů.

Tlačítka pro zrušení jsou nezvykle úplně vlevo

Kromě informací vztažených k samotnému filmu eviduje Seznam DVD informace o žánru, použitém zvuku na DVD, titulkách, nabídce, normě obrazu, formátu obrazu a dalších. Každý film můžete ohodnotit na stupnici od jedné do deseti, k dispozici je procentuální ukazatel kvality obrazu, informace o počtu médií, případně umístění. Přestože je program určen spíše k evidenci médií DVD, můžete k filmu přidat záznam o použitém formátu videa a audia (DivX), jeho rozlišení a datovém toku. Nechybí možnost importu obalů a potisku.

Protože nikoho nebaví vyplňování mnoha položek, brzy by elektronická evidence filmů přestala mít smysl. Jednoduše by se u většiny z nás omezila na vyplnění názvu filmu a případné klepnutí na několik zatrhovátek. Naštěstí dovede Seznam DVD načítat informace o filmech z internetu. Data jsou přebírána z Filmové databáze dostupné na adrese www.fdb.cz. Do vyhledávacího políčka jednoduše zadáte název filmu, případně pouze jeho část a program vám nabídne doplnění odpovídajících výsledků. Před dokončením importu dat z internetu se můžete rozhodnout, které položky chcete použít. Pokud jste si sami vyplnili popisek k filmu a nechcete jej nahradit komentářem převzatým z FDB.cz, jednoduše jej před importem vypnete.

Ne každou položku načtenou z internetu je nutné přiřazovat

Součástí zobrazení Přehled filmů je také vyhledávací panel, který lze volitelně zobrazit nebo skrýt. Funguje na principu filtrování údajů. Vyberete si položky, podle kterých chcete specifikovat hledaný film, a vyfiltrujete si všechny odpovídající záznamy.

Detaily v různém zobrazení

Detailní zobrazení je určeno pro pohodlné čtení informací o evidovaných filmech. Seznam DVD nabízí specialitu v podobě různého zobrazení detailních informací. Ty se totiž tváří jako běžná HTML stránka (včetně kontextové nabídky Internet Exploreru). S trochou snahy si můžete nový vzhled zobrazení vytvořit sami. Program nabízí několik základních vzhledů již jako součást instalace.

Vzhled detailního zobrazení můžete měnit podle svého vkusu

V části programu pojmenované Půjčovna můžete jednoduše evidovat seznam filmů půjčených svým známým nebo příbuzným. V jedné diskuzi pod článkem tu na Živě jsem se setkal s názorem, že programy takto nabádají k porušování autorského zákona, neboť ten zakazuje půjčování filmů. Můj názor je, že podobné funkce se v programech určitě budou objevovat i dále. Žádný zákon vám zatím nezakazuje půjčovat si například soukromé filmy…

Statistiky nejen o půjčovně

V případě tohoto programu je náhled do Půjčovny rozdělen na seznam zákazníků a seznam půjčených filmů. V seznamu můžete vyhledávat podle přiděleného čárového kódu (pokud používáte), případně podle příjmení zákazníka. Seznam výpůjček můžete jednoduše exportovat do excelovského souboru. Totéž platí pro dostatečně podrobný seznam zákazníků.

Půjčujete své filmy?

Snad každý program, který něco eviduje, nabízí statistické přehledy a tiskové výstupy. Seznam DVD nabízí velice jednoduchý tisk přehledu filmů, kde je možné přidat obrázek obalu. Dovedl bych si představit hezčí tiskový výstup. Kromě odeslání na tiskárnu jej můžete uložit do souboru ve formátu RTF.

Tiskový výstup není příliš povedený

Statistika zobrazuje rozdělení vaší sbírky podle žánrů, zvuků a titulků. V případě, že používáte Půjčovnu, najdete v programu jednoduchou statistiku i pro ni. Škoda, že statistické informace nelze dále používat, hodil by se třeba tiskový výstup.

Kterých žánrů máte ve své sbírce nejvíce?

Výměna informací možná

Program nabízí několik možností pro export a import údajů. Filmy a zákazníky je možno převzít ze souboru ve formátu CSV. Export různých údajů je pak možný do Excelu a HTML. Hromadně lze vyexportovat všechny obrázky do souborů JPG. Dále je tu funkce pro export karty filmu. Využijete ji například při výměně údajů s jiným uživatelem programu, neboť je zde i import z takto vytvořeného souboru.

Nastavení programu neobsahuje nic zvláštního. Klasicky zde najdete číselníky se seznamem žánrů, zvuků a titulků. Po klepnutí do levého horního rohu jakékoli tabulky v programu se zobrazí dialog, ve kterém můžete povolit nebo zakázat zobrazení některých sloupečků.

Úprava sloupečků zobrazených v seznamu se hodí

Seznam DVD je povedený program, který navzdory svému názvu umožňuje evidenci nejenom filmových dévédéček, ale i videokazet a jiných médií. Na mnoha místech je program provázán s Filmovou databází, což nejvíce oceníte při zadávání nových údajů do evidence. Exportní možnosti a evidence zápůjček otevírají programu další dveře k použití mimo domácnosti. Přesto je na webu uvedeno, že program je určen ryze pro soukromé účely. Seznam DVD pracuje bez chyb. Při intenzivním používání můžete narazit na několik drobností, které ztěžují jeho použití, ale nejsou nijak zásadní. Příkladem za všechny budiž nemožnost zavření okna pro přidání nového záznamu pomocí křížku.

Autor programu Seznam DVD nabízí všem čtenářům Živě stokorunovou slevu. Uplatníte ji při objednávce na adrese http://www.fdb.cz/seznamdvd/index.php?sek=5, kde na požádání zadejte slevový kód zivesc74.

 Seznam DVD 5.02
 Český evidenční program pro filmovou sbírku 
 stáhnout  GigaMania.cz
 výrobce  Martin Matoušek
 web  www.fdb.cz/seznamdvd
 cena  349 Kč
 operační systém  Windows 98/2000/XP

Diskuze (20) Další článek: Vodní chlazení od Club 3D pro nejžhavější GeForce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,