Kryptoměny | Hacking | Severní Korea

Severokorejští hackeři ukradli loni v kryptoměnách téměř 9 miliard korun

Uplynulý rok byl ve znamení dechberoucího růstu hodnoty kryptoměn, jako je bitcoin a ethereum. Hodnota bitcoinu vzrostla v roce 2021 o 60 % a etherea o 80 %. Není tedy asi žádným překvapením, že neúnavní severokorejští hackeři, kteří se na vzkvétající kryptoekonomice přiživují, měli také velmi dobrý rok.

Podle společnosti Chainalysis, zabývající se analýzou blockchainu, ukradli severokorejští hackeři v loňském roce během sedmi průniků do kryptoměnových burz a investičních firem virtuální mince v celkové hodnotě 395 milionů dolarů, tedy v přepočtu asi 8,5 miliard korun.

Severokorejští hackeři v akci

Uvedená částka představuje nárůst o téměř 100 milionů dolarů (cca 2,1 miliardy korun) oproti předloňským krádežím, na kterých se podílely severokorejské hackerské skupiny. Celkový lup tak za posledních pět let narostl na 1,5 miliardy dolarů (cca 32 miliard korun).

Další stovky milionů dolarů hackeři ukradli z tradičního finančního systému. Zahraniční média vyslovují přesvědčení, že ukradené kryptoměny významně přispívají do pokladny totalitního režimu Kim Čong-una, který se snaží financovat sám sebe – a své zbrojní programy – navzdory přísným sankcím, izolaci a churavění ekonomiky země.

„Byli velmi úspěšní,“ říká ředitelka vyšetřování ve společnosti Chainalysis Erin Plante, jejíž zpráva označuje rok 2021 za „bannerový rok“. Zjištění ukazují, že globální severokorejské loupeže rostou i přes pokusy o jejich potlačení ze strany orgánů činných v trestním řízení.

Například americké ministerstvo spravedlnosti v únoru loňského roku v nepřítomnosti obvinilo tři Severokorejce z krádeže nejméně 121 milionů dolarů (cca 2,6 miliard korun) z kryptoměnových podniků a z řady dalších finančních zločinů. Obvinění bylo vzneseno také proti Kanaďanovi, který údajně pomáhal tyto prostředky prát.

Bitcoin už nedominuje

Poprvé od doby, kdy Chainalysis začal sledovat krádeže kryptoměn provedených Severokorejci, bitcoin zdaleka nepředstavuje většinu ukradených peněz, ale jen asi 20 procent. Celých 58 procent kryptoměnových zisků tvoří ethereum, dalších 11 procent pocházelo z ukradených tokenů ERC-20.

Chainalysis sice odmítla identifikovat většinu obětí hackerských krádeží, které zaznamenala v loňském roce, ale ve své zprávě například obviňuje severokorejské hackery z krádeže kryptoaktiv v hodnotě přibližně 97 milionů dolarů z japonské burzy Liquid.com.

Všech sedm hackerských útoků na kryptoměny z roku 2021 analytici spojili se Severní Koreou na základě vzorků malwaru, hackerské infrastruktury a sledování ukradených peněz do shluků blockchainových adres, které identifikovali jako kontrolované severokorejskými hackery.

Chainalysis tvrdí, že všechny krádeže provedlo volné seskupení hackerů Lazarus, o němž se všeobecně předpokládá, že pracuje ve službách severokorejské vlády. Bezpečnostní firma Mandiant potvrdila zjištění Chainalysisu, že se krádeže kryptoměn staly prioritou prakticky všech severokorejských skupin, které sleduje.

Diskuze (8) Další článek: Konopí jako lepidlo proti koronaviru. Oregonská státní univerzita objevila zvláštní chování kanabinoidů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,