Šestnáct doplňků pro Google+ a (nejen) Chrome

Po čtrnácti dnech je web plný skriptů pro Greasemonkey, doplňků pro Chrome a grafických stylů pro Stylish a Stylebot, které převlečou a vylepší Google+ nejen v Chromu.

Jste noví na Google+? Nezapomeňte se zapojit do prvního velkého sčítání lidu Socialstatistics.com. Nebojte se, aplikace bude čerpat pouze veřejná data a zařadí vás do žebříčku podle počtu osob, které vás sledují na G+.


Google+ je tu už dva týdny a od té doby se na webu vyrojilo ohromné množství doplňků pro prohlížeče. Mnohdy se přitom jedná o rozšiřující skripty standardu Greasemonkey a styly standardu Stylish a Stylebot, můžete je se stejnojmennými doplňky „rozchodit“ jak ve Firefoxu, tak nativně i v Chromu, kde se instalují jako běžné doplňky prohlížeče. Podpora je v mnoha případech zajištěná i na dalších prohlížečích

Prohlížeč Chrome toho ale zatím nabízí nejvíce. Nelze se čemu divit, autorem služby Plus je totiž Google a jako první tedy zareagovala právě jeho komunita vývojářů.

Vyzkoušejte některé z doplňků, které urychlí práci a rozšíří možnosti. Zdaleka ne všechny jsou přitom určeny pro Chrome, což je případ i toho prvního v pořadí.

Google+ Commander – další klávesové zkratky

Google+ můžete omezeně ovládat i pomocí klávesnice. Písmena J a K totiž slouží ke krokovému posouvání příspěvků – ten vybraný bude označený levým barevným okrajem. Proč ale nevyužít i některé další klávesové zkratky? K tomu slouží tento Greasemonkey skript, který umožní komentovat (C), sdílet (S) a dávat doporučení +1 (+). Boxík s komentářem nebo sdílení můžete vždy zrušit klepnutím na ESC.

Kompletní výčet klávesových zkratek Commanderu

  • c – komentovat
  • s – sdílet 
  • + – dát +1
  • gg – přejít nahoru
  • G – přejít dolů
  • n – zobrazit oznamovací panel
  • i – nová zpráva
  • ESC – zrušit operaci
  • gh – zobrazit stream (mnemotechnická pomůcka: go home atd.)
  • gP – zobrazit fotky
  • gp – zobrazit profil
  • gc – zobrazit kruhy

Surplus – notifikace v Chromu

Červené tlačítko, které vám bude oznamovat komentáře, zmínky vašeho jména a nová spojení (nechci psát přátele, jelikož tak tomu skutečně nemusí být – Google+ funguje spíše jako Twitter než Facebook), tento doplněk přesune přímo do lišty prohlížeče Chrome, pro který je určený.

surplus.png
Ikona Surplus nabídne funkce Google+ i mimo jeho web

Surplus ale občas zlobí. Pokud oželíte celé oznamovací roletové menu přesunuté přímo do Chromu a vystačíte si pouze s počtem nových událostí, vyzkoušejte Google+ Notification Checker.

+Photo Zoom – velké obrázky bez klepání

Obrázky se na Google+ otevírají podobně jako na Facebooku v samostatném pohledu. Pokud ale chcete vidět velký originál bez klepání a rychle, nainstalujte si do Chromu tento doplněk. Fotka se pak zobrazí v plovoucím boxu nad stránkou už ve chvíli, kdy nad ní najedete myší.

photozoom.png
Velký obrázek uvidíte prostým najetím myši nad miniaturu

+Comment Toggle – skryje komentáře

Pokud jste si oblíbili Twitter a v Google+ vám vadí zejména zobrazené komentáře u příspěvků ve streamu (na zdi), nainstalujte si tento doplněk pro Chrome, který je skryje. V novém řádku namísto nich zobrazí informaci, kolik jich je a kolik je nových. Poté stačí klepnout na šipku a diskuze se opět rozbalí do původního stavu.

diskuze.png
Diskuze sice obsahuje 34 komentářů, nicméně je vypnutá – stačí ale klepnout na šipku vpravo

Podobnou funkčnost nabídne také rozšíření Google+ Comments – Kynetx for Google Chrome.

Extended Share for Google Plus – sdílení na „Fejs“ a Twitter

Pokud už budete mít potřebu sdělovat jednu a tutéž informaci do více sociálních sítí, v případě Google+ vám to usnadní toto rozšíření, které si poradí s Twitterem i Facebookem. Nejedná se ale o žádno automatiku jako třeba v případě aplikace Twitteru pro Facebook, která automaticky přeposílá tweety do Zuckerbergova doupěte.

share on.png
Veřejné zprávy na Google Plus můžete samozřejmě přes odkaz sdílet i do jiných služeb

Přeposílání jedné informace do více sítí ale dobře zvažte, můžete totiž logicky obtěžovat ty, kteří vás poslouchají jak na G+, tak třeba na Twitteru.

Replies and more for Google+ – odpovídejte snadno

Pokud chcete na nějakou zprávu nebo klidně i na nějaký komentář odpovědět a vložit do textu zmínku na autora, nainstalujte si tento doplněk, který pod zprávami zobrazí odkaz „Reply to Author“ a u komentářů prostě jen „Reply“. Po klepnutí se do textového okna komentáře automaticky vloží správné uvedení uživatelského jména příjemce se znakem + na začátku. Jen připomenu, že v takovém případě o tom bude adresát upozorněn podobným způsobem, jako když označení osoby použijete na Twitteru (mention/zmínka) a Facebooku..

replies.png
Už žádné zdlouhavé doplňování správného jména

Google+♥ – máme tě rádi

Toto je skutečně pouze drobnost. Hranatý červený obdélník s počtem oznámení v horní černé liště promění za červené srdce. Autor vám chtěl prostě říci, že každé oznámení znamená, že o vás má někdo zájem – že nejste světu úplně lhostejní. Doporučujeme zejména fanouškům hnutí emo.

srdce.png
Srdíčka a světový mír!

-1 Minus One – chceme dávat i mínusy

Google+ vám umožní dávat hodnocení +1 těm příspěvkům, které se vám líbí. Tento doplněk pro Chrome vám umožní dávat i mínus.No konečně.

 minus.png
Proč dávat jen plusy, když můžete i mínusovat – mínusy mají nicméně pouze informační charakter

GTools+ – GTalk nahoře a další změny v jednom

V tomto případě se jedná o balík vylepšovátek a opět pro Chrome. Po instalaci se usadí ikona v hlavním pruhu Chromu, ale můžete ji zrušit, nic neumí. Vše se ovládá z nastavení doplňku. Můžete přesunout panel s GTalkem do černé hlavní lišty, změnit barvu červené oznamovací ikony v pruhu nebo třeba zrušit oznamování v Gmailu a Readeru, aby vás neustále nevyrušovalo.

gtalk nahore.png
GTalk přesunutý do hlavní lišty a proměněný v roletové menu

Změna designu Google+

Pokud se vám nelíbí výchozí design Google+ a chcete si s ním trochu vyhrát, nainstalujte si doplněk Stylish pro Firefox. Poté navštivte web userstyles.org, kde najdete databanku hromady alternativních stylů pro konkrétní weby. Jedním z nich je komplexní generátor pro Google+. Pokud Stylish nemáte, lze styl exportovat i jako skript pro Greasemonkey, který můžete opět nainstalovat třeba v Chromu. V Chromu púřípadně můžete použít i doplněk Stylebot, který si se styly z databanky tajké rozumí.

userstyles.png
Google+ se stylem z generátoru na webu userstyles.org

Pokud máte Chrome a chcete změnit jen barvu hlavní černé lišty třeba na modrou, zelenou aj., zabrouzdejte sem a nainstalujte doplněk, který ji přebarví.

Pokud přecházíte z Facebooku, nainstalujte si doplněk pro Chrome jménem Skins & Share for Google+ Facebook. V podstatě jde o styl, který napodobí Facebook. Pokud nemáte po ruce Chrome, najdete hromadu podobných kousků v katalogu userstyles.org.

skins share.png
Google+ může vypadat jako Facebook

Další cestou pro změnu podoby Google+ za účelem větší přehlednosti je doplněk Chromu Usability Boost for Google Plus™. Po instalaci  budou příspěvky a komentáře viditelněji odděleny a  Google+ si převezme několik dobrých vizuálních vlastností z Facebooku. Ale nebojte se, nic modrého na vás nevyskočí. Pokud vám dělá problém orientace ve streamu, určitě toto rozšíření vyzkoušejte.

 oddelene prispevky.png
Všimněte si barevně oddělených příspěvků i bloku s komentáři

A nakonec ještě jeden uživatelský skript (opět tedy Greasemonkey) jménem Google Plus Header Hider, který bude horní lištu pro změnu skrývat. Zobrazí se pouze tehdy, pokud nad ní najedete myší.

Gplus.to – krátká adresa na váš profil

Gplus.to je vlastně pouze jen zkracovač, který vám vygeneruje lepší adresu vašeho profilu na Google+. Ta ve výchozím stavu nevypadá zrovna nejlépe, ačkoliv je kompatibilní i s adresou původního starého profilu Google před vstupem na Google+.

Zatímco starý profil byl tedy dostupný třeba na adrese https://profiles.google.com/cizekuba, ten nový „plusový“ bude vypadat třeba takto: https://plus.google.com/109874011705313504879. Obě adresy přitom míří na jeden a tentýž web.

Pokud se vám nelíbí ani jeden odkaz, zkopírujte si svůj identifikátor (číslo v adrese plusového profilu) a navštivte stránky Gplus.to, kde si vygenerujete třeba přesměrovávací adresu http://gplus.to/cizekuba. Má to jen jeden háček. Nikdo vám negarantuje, že zkracovátko Gplus.to poběží i za rok.

Vždyť to vůbec nefunguje!

Všechny tyto doplňky fungují samostatně, při kombinaci s dalšími se ale mohou rušit a páchat neplechu, protože všechny zasahují a pozměňují původní webový kód Google+. Mějte to tedy na paměti, než autorovi rozšíření napíšete zlostný komentář.

Většina těchto doplňků je určena pro Chrome. Používáte podobné doplňky ve Firefoxu? Máte v zásobě něco lepšího? Pochlubte se v diskuzi ostatním i nám.


Nikdo vám nechce dát pozvánku do Google+? Všichni jsou líní? Vyzkoušejte tento formulář od Socialstatistics.com.

Diskuze (63) Další článek: NTT ukázalo WiFi 802.11ac s rychlostí 1 Gb/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,