Šestka nástrojů pro snadnou tvorbu panoramat

Třináct exkluzivních fotografií z Los Angeles a šest programů pro plně automatickou tvorbu panoramatických snímků.
Kapitoly článku

The Panorama Factory – specializovaný profesionální software

Panorama Factory je první z řady vysoce specializovaných programů pro tvorbu panoramatických fotografií. Díky jednoduchému a přehlednému rádci a možnosti plně automatické tvorby si s ním však poradí i naprostí začátečníci. Program je dnes k dispozici také v češtině, my jsme však vyzkoušeli anglickou 64bit verzi s podporou více procesorů.

panorama_pfactory_ui1.jpg
Uživatelské rozhrani Panorama Factory
panorama_pfactory - 250x68.jpg panorama_pfactory_ui2 - 250x68.jpg
Panorama v plné velikosti (3387x923px) stahujte zde a zde

V plně automatickém režimu Panorama Factory upravuje expozici výsledku. Tato funkce se na fotografii podepsala drastickým přesvětlením a panorama okamžitě ztratilo podvečerní náladu. Pokud zrušíte opravu expozice, program expozici pouze vyrovná. Míru opravy expozice však můžete ručně nastavit, to je však již v rozporu s metodikou našeho testování. Snímky samotné se spojily na jedničku, také přechody byly čisté a na nebi byste tak hledali tmavší přechody jen velmi obtížně.

Webová stránka programu The Panorama Factory

ArcSoft Panorama Maker – jednoduše perfektní

Panorama Maker od ArcSoftu nabízí plně automatický režim, nechybí však i možnost drobných úprav. Překvapí vás už na začátku. Z velké hromady vzájemně nesouvisejících fotografií stačí označit jeden snímek budoucího panoramatu a program již podle EXIF metadat zjistí, které fotografie patří do sady. Po klepnutí na tlačítko „Stitch“ aplikace v jednom kroku vytvoří kompletní panorama.

panorama_aspm_ui1.jpg panorama_aspm_ui2.jpg
Uživatelské rozhraní ArcSoft Panorama Maker
panorama_aspm - 499x145.jpg
Panorama v plné velikosti (3365x976px) stahujte zde

Panorama Maker opravuje expozici výsledné fotografie, ale ne tak drasticky jako Panorama Factory. Spojení snímků proběhlo na jedničku a i nebe na pozadí bylo naprosto čisté bez jediného znatelného tmavého přechodu i při větším přiblížení. Společně s Photoshopem si tento program v minitestu vedle nejlépe.

Webová stránka programu ArcSoft Panorama Maker

STOIK PanoramaMaker – příliš rozmazané

Panoramatických programů s plně automatickým provozem najdete na internetu desítky. Za zmínku stojí ještě STOIK PanoramaMaker, který nabízí jednoduché uživatelské rozhraní vzdáleně připomínající pokročilejší Panorama Factory. K vytvoření „širokoúhlé“ fotografie stačí dvakrát klepnout na příslušné tlačítko.

panorama_spm_ui1.jpg panorama_spm_ui2.jpg
Uživatelské rozhraní STOIK PanoramaMaker
panorama_spm - 499x129.jpg
Panorama v plné velikosti (3539x917px) stahujte zde

STOIK produkuje panoramatické fotografie se správnou expozicí, oproti ostatním programům by však výsledný snímek potřeboval ještě doostřit a opravit geometrii. Na levém krajním snímku je také patrný tmavý přechod.

Webová stránka programu STOIK PanoramaMaker

Velmi oblíbeným programem, nebo spíše řešením, pro tvorbu panoramatických fotografií je také Hugin. Návod, jak si v Huginu vytvořit první panorama, najdete na DIGIaréně. A pokud vám naše testovací fotografie s menším rozlišením nestačí, vyzkoušejte si tvorbu panoramatického snímku o 900 megapixelech.

V našem minitestu vysloveně špatně nedopadl ani jeden z programů. Zoner měl sice problém s automatickým spojením jedné dvojice snímků, jednoduchý ruční zásah by však tento problém vyřešil. Windows Live Fotogalerie trpěla tmavými přechody na horizontu, na druhou stranu tento program získáte zdarma. Nejvyšších kvalit plné automatiky dosáhl Adobe Photoshop CS3, pokud však doma na poličce nemáte jeho velmi těžkou krabici plnou tištěných manuálů, možná si vystačíte s ArcSoft Panorama Makerem, který tvoří neméně pěkné panoramatické snímky za poměrně nižší cenu.

Používáte jiný program? Dosahují vyšší kvality aplikace, které jsou dodávané společně s digitálním fotoaparátem? Berte tento článek jako výzvu, stáhněte si naše zdrojové fotografie a pochlubte se svými výtvory v diskuzi pod článkem.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,