Sestavy na únor: ve znamení velkých změn

Intel uvedl novou generaci dvoujádrových procesorů, ATI nás zásobuje novými grafikami. Radost z novinek ale kalí rozpaky nad situací zaviněnou otálením konkurence. Jak z toho vybruslit?

Ani v letošním roce vás nenecháme zmateně tápat v cenících či oškubat vykutálenými obchodníky, kteří vám prodají starý šrot za cenu aktuálních novinek s vysokohorskou přirážkou. Nabízíme přehled toho, co byste ideálně měli v daných cenových sestavách dnes požadovat a hledat. Nejprve ale začněme tradičním přehledem novinek a aktualit, které ovlivní výběr komponent pro sestavy a o kterých je dobré vědět.

32nm procesory Intel jsou zde – drahé rozčarování

V závěru roku 2009 Intel v podstatě přepustil trh s procesory s cenou pod čtyři tisíce korun konkurenční společnosti AMD (nad čtyřmi tisíci vládne Intel bez konkurence). AMD mělo na každý model konkurenční produkt pod čtyři tisíce výkonnější a cenově výhodnější odpověď. Od 32nm procesorů Intel jsme si slibovali, že spustí cenovou válku, stal se pravý opak.

Nové 32nm CPU Intel Core i3-5xx a Core i5-6xx dokonale matou nepřítele v podobě zákazníka. Intel integroval grafické jádro do procesoru, ale technicky jde stále o samostatný 45nm grafický čip IntelGMA přesunul z čipsetu základní desky pod pouzdra procesoru. I když oproti předchozím generacím integrovaných adaptérů podstatně narostl výkon (v případě výše taktované verze integrované do Core i5-661 jde o téměř nejvýkonnější integrovanou grafiku, co se zatím objevila), zlepšila se podpora přehrávání videa a také kompatibilita ve hrách, integrovaná řešení Nvidie a ATI jsou na tom ale co se možností a schopností ovladačů a softwarové výbavy týče pořád ještě lépe.

Horší je, že si zákazník si nemůže 32nm procesor koupit bez integrovaného grafického jádra, ale kupuje si i to, co často ani nevyužije. I samotné procesory působí rozpaky. Po stránce výkonu jde o bezkonkurenčně nejrychlejší dvoujádra na trhu. Dražší modely dosahují díky vysokým taktům v klasických neoptimalizovaných aplikacích výborné výsledky. Problém je, že jsou to pouze dvoujádra. Ano, Intel nabízí Core i3-5xx, které chybí jedna z mála zajímavých novinek – TurboBoost, za cenu 2800-3300 korun včetně DPH a dvoujádrové Core i5-6xx (označení je matoucí – dražší Core i5 řady 7xx má čtyři jádra) za neskutečných od 4300 korun včetně DPH – dvoujádro v roce 2010!

Výkon nových dvoujáder je vysoký s výjimkou aplikací, které dokážou důsledně využít více fyzických jader procesoru. Potom Core i3 a i5 ve srovnání se staršími čtyřjádry Intel Core 2 Quad a hlavně se současnou nabídkou AMD Athlon/Phenom II X4 prohrávají. Hyperthreading, tedy dvě virtuální jádra, úplná procesorová jádra nenahradí. Výkon duálních Core i3/5 ve srovnání se starým Core 2 Duo na stejném taktu není o moc lepší, takže pokud chcete svou starou sestavu s Core 2 Duo vyměnit za podobně taktované dvoujádrové Core i3/i5, nijak si nepolepšíte. Největším problémem je ale cena. Pokud by stály tyto procesory polovinu, bylo by možné označit je za výbornou koupi. Za stávajících podmínek jsou spíše než výkonem či poměrem výkon/cena přínosem pro své provozní vlastnosti.

Aby toho nebylo málo, letos se nejspíš žádné nové 32nm čtyřjádro od Intelu neobjeví. Nejlevnější čtyřjádro z nové generace procesorů pro LGA 1156 – Core i5-750 díky rostoucímu kurzu dolaru zdražilo, stojí asi o tisíc korun více než podobně výkonný čtyřjádrový procesor konkurence. Shrnuto – příchod 32nm Intel procesorů je zatím spíše ve znamení rozčarování a žádné slevy ani změny nejsou na obzoru.

Spolu s novými procesory se objevila nová várka čipsetů, které jsou kvůli integrovanému adaptéru zapotřebí, zároveň s nimi vychrlili výrobci desek obrovské množství modelů postavené na čipových sadách H55, H57 a Q57. To pro domácí uživatele nejdůležitější, v čem se liší, shrnuje následující tabulka:

 Intel H57Intel Q57Intel H55Intel P55
Podpora integrované grafikyanoanoanone
výstupyDVI, HDMI, Display Port, VGADVI, HDMI, Display Port, VGADVI, HDMI, Display Port, VGA-
max. počet PCI slotů
PCIe 2.0 (2,5 GT/s) portů
konfigurace PCIe pro grafiku1× ×161× ×161× ×161× ×16 nebo 2× ×8
podpora RAIDanoanoneano
USB 2.014×14×12×14×
SATA 3,0 Gb/s

Tak to tu ještě nebylo, aneb grafické karty

Na trhu s grafickými kartami vládne naprosto šílená a nevídaná situace. AMD už od října na trh postupně uvádí novou generaci grafických karet se 40nm čipy a podporou DirectX 11. Po výkonných grafikách řady HD 5800 přišly Radeony HD 5700 pro střední třídu a ještě v roce 2009 na trh přišel grafický titán a skutečný highend – Radeon HD 5970, nejvýkonnější grafická karta všech dob. Hned z kraje roku 2010 AMD pokračovalo a uvedlo mobilní grafiky ATI HD 5000 a k nim ještě low end pro stolní PC, Radeon HD 5600. Každou chvíli se objeví nejlevnější karty řady HD 5500/5400. AMD bude mít na trhu celou generaci na trhu a prodává miliony 40nm grafik pro DirectX 11. A konkurence? Nikde… Nvidia nemá jedinou odpovídající 40nm grafickou kartu, předraženým a slabým G210/220 se vyhýbejte , o malinko rozumnější GT 240 je ve srovnání s výkonnější a levnější HD 5670 na hraní také nevýhodná.

Jinými slovy na grafickém trhu v současné chvíli neexistuje konkurence a doplácíme na to. Je to škoda i proto, že HD 5000 se trochu s dostupností zlepšují, ale ceny jsou přemrštěné. Je jasné že nic jiného se koupit nedá (Nvidia na trhu vlastně nic dražšího než GTS 250 běžně dostupného nemá) a tak neváhají ceny pořádně osolit. Na cenách grafik ATI může něco změnit leda jejich nadbytek, který by donutil konkurovat si cenou samotné výrobce a obchodníky. Nic takového zatím není v dohledu.

Zanedlouho má přijít hned několik dalších významných titulů s podporou DX11– již brzy česká verze nového STALKERA, v únoru má následovat Aliens vs Predator a o měsíc později nový Battlefield: Bad Company 2. A tím letos rozhodně nekončíme a přijdou další v čele s Crysis 2.

Z dalších novinek stojí za pozornost i růst cen u operačních pamětí. Jejich ceny budou jako na houpačce asi po celý rok. U pevných disků očekáváme další snižování cen SSD, které jsou dnes stále velmi drahé (pokud jde o ty opravdu výkonné).

Velký úspěch podle očekávání zažívá Windows 7, což je ale jen logický důsledek toho, že letos spousta uživatelů i firem nahrazuje staré PC a zastaralé Windows XP. V této atmosféře a situaci se tedy pojďme společně podívat, jak by měly vypadat aktuální ideální konfigurace v několika cenových relacích.

Jako obvykle je nutné upozornit, že se jedná o přehled ideálních sestav v daných cenových relacích, které mají sloužit hlavně jako odrazový můstek pro výběr individuální sestavy. Důraz je kladen na kvalitu a výkon za rozumnou cenu. Uvádíme cenu konfigurací bez periferií, které jsou příliš individuální. Všechny ceny uvedené v tabulkách jsou běžné koncové ceny včetně DPH z velkých e-shopů. Samozřejmě najdete obchody levnější, nebo naopak dražší.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,