Sestavy na listopad: Vánoce jsou za dveřmi

Ideální příležitost k oživení našich strojových parků se kvapem blíží. Pokud jste nákup PC odkládali na Vánoce, je záhodno rozhlížet se a objednávat, dokud prodejci stíhají.

Ani tento měsíc vás nepřipravíme o pravidelné tipy na počítačové sestavy. Tápete ve výběru? Nemusíte, doporučené konfigurace v nejzajímavějších cenových kategoriích jsou opět zde.

Poměrně výrazně naše sestavy hlavně z pohledu cen ovlivňuje finanční a hospodářská krize, která oslabuje jinak celý rok posilující korunu. Počítačové komponenty jsou bohužel vázány na dolar a při současném kurzu, který je o skoro 4 koruny vyšší než o prázdninách, si o prázdninových cenách komponent můžeme nechat jen zdát. To je důvod, proč mnohé komponenty kupujeme v přepočtu na koruny za vyšší ceny dnes, než při jejich vydání. Proti prázdninám se nám tak bohužel výrazně prodražují naše sestavy jako celek, a na stejné sestavě v hodnotě tisíc dolarů dnes dáme třeba o pět tisíc korun více než v létě, kdy byl kurz dolaru vůči koruně rekordně nízký.

Nezbývá nám ale než se se situací smířit. Kdo nakoupil v létě, dobře udělal. Stejné komponenty dnes stojí prostě více a vzhledem k nejistým výhledům se asi jen tak nedá čekat, že by ceny v našich obchodech v dohledné době atakovaly nížiny, na které jsme si rádi a rychle během první poloviny letošního roku, zvykali. Dost pláče nad rozlitým mlékem, to nám dnes už nepomůže.Tradičně si udělejme výlet několika větami do novinek a aktualit.

Aktuálně na poli HW

Na poli procesorů v běžných cenových relacích je zatím mrtvo. Ceny dražších modelů rychle stoupají a bohužel i ceny levnějších procesorů se hnuly dosti výrazně. Většinu z nás, co nakupujeme procesory v cenách pod čtyřmi tisíci korun, už mezi procesory nejspíš nic zajímavého nečeká. Nejnáročnější se ale dočkají už během čtrnácti dní, Intel 17. listopadu oficiálně vydá svůj Nehalem (Core i7). V nejlevnější verzi ale bude atakovat cenu sedm tisíc korun. Konkurenční AMD o pár dní dříve vydá své první 45nm desktopové procesory, s případnou dostupností počítejte ale spíše v prosinci a také to nebude žádná láce, počítejte s cenou spíše kolem pěti tisíc korun. Nové 45nm AMD nejspíše zlepší pověst Phenomů X4, ostatně ještě letos bychom se měli dočkat modelů hned na 3,0 GHz! Pro normální smrtelníky ale platí, že co se mělo stát letos zajímavého, to se už stalo…

Na poli grafických karet se už také asi nic zásadního nestane. Nejnověji máme na trhu opravdu zdatného vyzyvatele oblíbeného modelu GF 9800 GT (=8800GT) v podobě ATI Radeon HD 4830. Ta míří do cenového segmentu kolem tří tisíc korun, za které nabízí na spoustu her až nadbytečný výkon. Tlak na Nvidii, který letos vyvíjí ATI a její HD 4000 grafická řada, nekončí. Oficiálně byl oznámen model HD 4850 X2 od společnosti Sapphire, který se má za cenu kolem 8 500 korun postavit výkonem nad GTX 280. Nic nového, co by výrazně měnilo situaci na trhu grafickými kartami, už ale výrobci nevymyslí. Už nějaký ten týden stále čekáme na odkládaná vydání 55nm verze GeForce GTX řady 200, avšak ty se výkonem neposunou a i cena by měla zůstat pro koncové uživatele stejná. A tak i na grafickém trhu můžeme říci, že co se letos mělo stát, to se stalo. Skutečné novinky můžeme čekat až nejdříve na přelomu 1.-2. čtvrtletí příštího roku.

Na poli základních desek nás poctily svou přítomností skutečně povedené čipsety Nvidia 9300/9400 na platformě Intel s integrovanými grafickými jádry GeForce. S nimi Nvidia zaútočila na Intel a jeho multimediálně lehce neschopné GMA X4500HD, pro které není snad ani není soupeřem.

Nicméně cena desek s těmito multimediálními čipsety atakuje ceny kolem tři tisíc korun, což je už mimo zájem mnoha uživatelů, kteří chtějí pořízením integrované grafické karty především ušetřit. Ještě dále je pak čipová sada Intel X58, která přijde s podporou SLI i CF na jedné desce, ale je určena výhradně pro nové procesory Intel Nehalem (Core i7), ty stávající procesory Core 2 do základních desek s X58 bez kladiva prostě nedostanete. Podle toho také budou vypadat ceny. Stejně jako u procesorů a grafik tak i u základních desek můžeme s klidem prohlásit, že co se z pohledu běžného uživatele na poli základních desek letos mělo stát, už se stalo.

Jedinou dobrou zprávou ohledně cen je, že se ceny operačních pamětí a pevných disků celkem drží na stejné úrovni. U všeho ostatního ale čekejte spíše cenový růst. Podražily bohužel i kvalitní počítačové skříně a zdroje a to nemluvím ani o příslušenství, zejména je to znát na ceně LCD monitorů.

Ještě než se podíváme na tradiční přehledy sestav v jednotlivých cenových kategoriích, máme nezbytné upozornění. Všechny jsou reálné, sestavené vyváženě a optimálním způsobem se snahou vejít se s kvalitními a výkonnými komponenty do daných cenových kategorií. Důraz je kladen zejména na kvalitu a poměr cena / výkon. Uvedené ceny jsou běžné ceny včetně DPH v našich větších obchodech. Orientačně je u všech sestav i uvedeno vhodné příslušenství.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,